Zlatan i konflikt med hyresgäst
Bild: Unsplash

Zlatan i konflikt med hyresgäst

Juridik

30 augusti 2023

Tillsammans med sin partner Helena Seger äger Zlatan ett hyreshus på Östermalm. Nu har han hamnat i konflikt med en av sina hyresgäster.

Orsaken till rättsprocessen är att den nuvarande hyresgästen anlitade en bostadsförmedling för att hyra en lägenhet i andra hand. Månadshyran har legat på 12 000 kronor för en etta på 40 kvadratmeter. I början av 2023 blev hyresgästen informerad om att de måste avsluta sitt hyresavtal då fastigheten var planerad att genomgå renoveringar och hyresvärden, Zlatan Ibrahimovic, själv önskade använda lägenheten, något som Hem&Hyra var först med att rapportera.

I ljuset av denna situation valde hyresgästen att inleda en rättsprocess mot fastighetsägaren, som är ingen mindre än Zlatan Ibrahimovic.

Huvudargumentet bakom rättsprocessen är att hyresgästen kräver att få fortsätta bo i lägenheten med samma rättigheter och skyldigheter som en förstahandshyresgäst.

Denna möjlighet har blivit aktuell sedan en tidigare dom i Högsta domstolen fastställde att en man som hade hyrt en lägenhet genom ett liknande uthyrningsföretag hade rätt att fortsätta bo i lägenheten. Domstolen bedömde att företaget fungerade som en intermediär, vilket möjliggjorde för fastighetsägaren att ta ut en högre hyra.

Enligt dokument som Hem & Hyra tagit del av, planerar fastighetsägaren, det vill säga Zlatan, att inte bevilja hyresgästens begäran.

Eftersom avtalet med uthyrningsföretaget har avslutats måste hyresgästen nu ordna med en flytt.

Advokaten som företräder fastighetsägaren förnekar även påståendet att uthyrningsföretaget har agerat som en mellanhand åt fastighetsägaren.

Bengt Öhman, jurist vid Hyresgästföreningen, agerar som stöd åt hyresgästen under rättsprocessen i tingsrätten och berättar om valet att föra ärendet till Stockholms tingsrätt.

– Att hyresvärdar använder bulvanföretag för att ta ut högre hyra och runda hyreslagen är ett jätteproblem. Vår medlem kände inte till sina rättigheter innan han tog kontakt med oss, och det gäller faktiskt de flesta hyresgäster. Hyresvärdarna utnyttjar deras okunskap och trängande behov av bostad för att tjäna mer pengar, det är det värsta sättet att tjäna pengar på. Hyresgästerna får bo på nåder, betala höga hyror och kan med kort varsel tvingas flytta, säger han till Hem&Hyra.

Pernilla Gilbert

World in Property
pernilla.gilbert@worldinproperty.se