Previous Next

Work-life balance? Nej tack.

Krönika

12 september 2023

Dags att sluta balansera och istället börja orkestrera. Gustav Molnar vill kombinera ”work” och ”orchestry” och kommer på det nya ordet ”Workestry”. Så vill han leva, men vad innebär det?

Det är en lördag kväll, och jag befinner mig på en jazzklubb i Stockholms innerstad. Ljuset är dämpat, atmosfären elektrisk. Saxofonisten drar igång med de första tonerna och jag känner hur spänningarna från veckans arbetsmöten och deadlines börjar lätta. Musiken utvecklas, improvisationen tar vid, och jag inser att något fantastiskt håller på att hända. Jag ser musikerna framför mig, och de är i total harmoni med varandra och sina instrument. Var och en uttrycker sin unika talang, men det blir ännu mer kraftfullt i orkesterns samspel. De är i 'flow', de har fullständig autonomi, och det är tydligt att de älskar vad de gör. Allt är en symfoni av skicklighet, kreativitet, och ren och skär glädje.

I detta ögonblick får jag en tankeställare: Tänk om mitt arbetsliv kunde vara orkestrerat att kännas lika harmoniskt, tillfredsställande och effektivt som denna jazzensemble? Work-life Balance känns plötsligt allt mer föråldrat. Det påminner om en evig gungbräda där arbete och fritid ständigt är i konkurrens. En gungbräda där vi tvingas göra uppoffringar med risken att tappa balansen och bränna ut oss. Work-life balance bygger på att vi har två liv: Ett arbetsliv och ett privatliv. Som jag ser på det har vi bara ett liv och de flesta människor spenderar förmodligen mer tid på att arbeta än att umgås med sina nära och kära. Jag börjar skissa på ett nytt paradigm.

Jag kastar in ett nytt ord i debatten

Besatt av tanken på att börja orkestrera mitt liv tar jag fram en servett på jazzklubben och skissar ner orden ”work” och ”orchestry”. Jag leker med orden och låter de omfamna varandra tills ordet ”Workestry” uppstår. Ett ord som kommer att bli mitt nya mantra och min livsfilosofi. Detta mantra handlar om att jag agerar medvetet för att ta ansvar för att orkestrera mitt liv så att välbefinnande, prestation och självförverkligande samspelar i en ljuv symfoni. För att illustrera denna symfoni väljer jag att använda mig av en loop som jag kallar för ”workestry in motion”.

Energi: Det inneboende bränslet för att kunna prestera

På ena sidan av denna loop har vi "Energi”. Det är här som mitt val av livsstil gör entré. Min energi styrs av faktorer såsom inre drivkrafter, motivation, mental inställning och välbefinnande. Jag är medveten om att omständigheter såsom sömn, kost och träning har en omfattande påverkan på min energinivå. Min energi fungerar som bränslet som gör det möjligt för mig att vara kreativ, produktiv och ta mig ann arbetsdagen med entusiasm. Men det är också detta bränsle som gör det möjligt för mig att koppla av, att njuta av livet, att skapa minnesvärda ögonblick med dem jag älskar.

Prestation: Bemästra konsten att göra rätt saker på rätt sätt

På loopens andra sida ligger "Prestation", där min energi omvandlas till hållbara resultat. Det handlar om min förmåga att nyttja den energi jag har på de mest effektiva tillvägagångssätten, vilket mångt och mycket kokar ner till att bemästra konsten att prioritera - och göra rätt saker på rätt sätt. Att ha mycket att göra är inte detsamma som att vara högpresterande.

För att vara framgångsrik i det nya arbetslivet behöver vi betrakta förmågan att samarbeta som en superkraft och digital kompetens som en nödvändighet. Vi behöver alla ta ansvar för att vara relevanta och agera för att besitta de färdigheter som efterfrågas i en värld där tekniken ständigt flyttar fram gränserna.

Ett hållbart arbetsliv fyllt av lust och meningsfullhet

Några veckor efter besöket på jazzklubben bestämmer jag mig för att lämna Work-life balance bakom mig, då det känns lika passé som Walkman i en värld av streaming. Jag vill inte längre riskera att tappa balansen. Jag strävar efter ett hållbart arbetsliv fyllt av lust och meningsfullhet.

Min inspiration till den här krönikan bygger inte på någon idyllisk vision om ett perfekt arbetsliv. Det härstammar snarare från mer oroväckande insikter. Allt för få människor är emotionellt engagerade i sina jobb, sjukskrivningar relaterade till stress har nått rekordhöga höjder och trots tillgång till modern teknik och kunskap är allt för många människor fast i förlegade och ineffektiva arbetssätt.

Tänk vad mycket bättre världen skulle vara om fler människor kunde vakna upp med energi och känna meningsfullhet och entusiasm över att ta sig an arbetsdagen. Tänk om fler människor samtidigt kunde ha förståelse och förmåga att tillämpa beprövad metodik för att nyttja sin tid och energi på de mest effektiva sätten utan att göra avkall på sitt eget eller andras välbefinnande.

Så, om du vill utforska Workestry i ditt eget liv, varför inte börja med att reflektera över följande frågor med nyfikenhet och ärlighet…

  • Är du driven av inre motivation och meningsfullhet?
  • Hur förvaltar du ditt personliga välbefinnande?
  • Har du ett låst eller växande tankesätt som tillåter dig att anpassa dig och växa?
  • Hur högt prioriterar du och utvecklar din digitala kompetens?
  • Gör du rätt saker? Du har mycket att göra, men fokuserar du på de uppgifter som tar dig närmare dina mål?
  • Gör du saker rätt? Hur effektiv är du i att hantera tid och använda beprövad metodik för att vara produktiv?
  • Är du en lagspelare som bidrar till psykologisk trygghet och gemensam framgång?

Faktaruta

Om Gustav Molnar

Gustav Molnar är en föreläsare och företagsledare som har vigt sin karriär åt att hjälpa människor och organisationer att jobba smartare tillsammans i en allt mer digital och komplex värld. Till vardags är Gustav VD på konsultföretaget Diwo, som är specialiserade på digitala medarbetarupplevelser. Gustavs kall här i livet är att få vara med och bidra till ett hållbart och meningsfullt arbetsliv för denna och kommande generationer. År 2020 blev han utsedd till ”Årets distansarbetare” av remoteworking.se. År 2021 blev han nominerad till årets talare av MySpeaker. Gustav har ett brinnande intresse för beteendeforskning, ny teknik och personlig utveckling och kommer under året att skriva krönikor för World in Property.

World in Property

World in Property
redaktionen@worldinproperty.se