Wirdenius: ”Det har varit ett svårt beslut” Wirdenius lämnar posten som vd på Vasakronan. Foto: Vasakronan

Wirdenius: ”Det har varit ett svårt beslut”

Personnytt

12 april 2019

I går kom chockbeskedet att Fredrik Wirdenius lämnar vd-posten på Vasakronan. För World in Property berättar han nu om beslutet och framtiden.

I går efter lunch kom så beskedet. Efter elva år som vd lämnar Fredrik Wirdenius sin post. Beslutet som styrelsen fick ta emot har han grunnat på under en tid och i en intervju med World in Property berättar nu den avgående fastighetsprofilen att det inte var det enklaste han tagit i sitt liv.

– Ett sådant här beslut växer fram, men elva år som vd är en lång tid och nu kändes det som att tillfället var rätt. Vasakronan är ett fantastisk bolag så, ja, det har varit ett svårt beslut. Jag är ju hela tiden nyfiken på att se hur det går med saker som vi varit med och startat.

Det var inte bara branschkännare som blev förvånade när nyheten blev känd. Enligt uppgift var det även många inom bolagets organisation som blev förvånade över Wirdenius avgång.

– Många har spontant sagt att det är tråkigt att jag lämnar, men sedan ska man inte överdriva betydelsen av en sådan här förändring, menar han själv om reaktionerna.

Stark utveckling

Wirdenius har en gedigen erfarenhet av fastighetsbranschen. Innan hans år på Vasakronan var han 20 år på Skanska-koncernen där han bland annat var chef för nordiska fastighetsverksamheten och den europeiska fastighetsverksamheten utanför Norden.

Att han har gjort affärsmässigt starka avrtyck under sina år som vd för landets största enskilda fastighetsbolag med totalt fastighetsvärde på 139 miljarder kronor är tydligt.

– Under Fredriks tid har Vasakronan visat att hållbarhet och lönsamhet går hand i hand. Den utveckling vi har sett tror jag många kan skriva under på är ett bevis på hur ett modernt ledarskap kan bygga något unikt. Avkastningen till ägarna, som utgör en del av Sveriges pensionskapital, har legat långt över snittet i branschen under alla år, kommenterade styrelseordförande Ulrika Francke, avhoppet.

Exakt när han kommer att lämna bolaget är oklart. Han har lovat att sitta kvar tills en ersättare är på plats och det är, enligt Wirdenius själv, inte omöjligt att han blir kvar året ut.

Nya utmaningar

Vad som händer efter tiden på Vaskronan vill han inte avslöja, men menar att det är dags för ett nytt steg både i livet och karriären.

– Jag planerar för en ny fas i mitt yrkesliv och jag kommer fortsätta att jobba, men på annat sätt. Med tanke på min erfarenhet så kommer det nog finnas saker att engagera sig i. Jag gillar ju fastighetsbranschen och det är min grund, men framför allt har jag gillat jobbet på Vasakronan som har handlat lika mycket om att bygga som att utveckla ett företag.

Så vad är det bästa minnet efter alla dessa år? Något specifikt projekt eller någon speciell händelse är inte det främsta han kommer att bära med sig när han för sista gången lämnar huvudkontoret på Mäster Samuelsgatan 56 i centrala Stockholm. Det han kommer att minnas bäst är den organisation som han varit med och byggt och lett.

– För mig är det framför allt alla duktiga människor jag mött och haft förmånen att jobba med som gjort störst avtryck under dessa år, avslutar han.

Av Jesper Lögdahl

Skribent

World In Property
redaktionen@worldinproperty.se