White vinner Svenska Ljuspriset 2021

White vinner Svenska Ljuspriset 2021

Arkitektur

8 september 2022

På uppdrag av Svenska kyrkan i Sundbyberg har White gestaltat en ny fasad- och parkbelysning till Sundbybergs kyrka. Igår avgjordes Svenska Ljuspriset 2021, och Sundbybergs kyrka tog hem segern i kategorin Exteriör.

Den nya fasad- och parkbelysningen till Sundbybergs kyrka visar på ljusets möjligheter att skapa mer hållbara miljöer under dygnets mörka timmar. Utöver att lyfta fram kyrkans arkitektur och kulturvärden, och stärka tryggheten och tillgängligheten så bidrar den nya belysningen till att sänka energiförbrukningen och minska mängden ljusföroreningar.

Kyrkans nya belysning invigdes i december 2021 vid en ceremoni, och nu prisas belysningen nationellt vid Svenska Ljuspriset för årets bästa exteriöra belysning.

– Vi är otroligt stolta över denna utmärkelse. Det här projektet visar att det går att skapa vackra och trygga ljusmiljöer som samtidigt minskar belysningens negativa miljöpåverkan. I det här projektet har vi minskat energianvändningen med 70 % vilket huvudsakligen beror på att vi reducerat det onödiga spilljuset mot himlen, både genom en välplanerad belysning och genom att vi släcker fasadbelysningen nattetid. Att minska ljusföroreningar är inte bara viktigt för upplevelsen av stjärnhimlen och påverkan på det nattaktiva djurlivet – utan är också en nödvändig energieffektivisering, säger Clara Fraenkel, ansvarig ljusdesigner på White.

Juryns motivering:

”Med stort engagemang och med respekt för kulturarv, belysningshistoria, stadsbild och miljöpåverkan har designteamet skapat en gudomlig ljusmiljö, att både på håll betrakta och vistas i. Genom noggrant utvalda och inriktade armaturer samt väl balanserade ljusnivåer framhävs kyrkobyggnadens volymer och dess speciella arkitektur. Därtill har man på ett föredömligt sätt haft modet att släcka ner nattetid. Ingenting har lämnats åt slumpen!”

Skribent

World In Property
redaktionen@worldinproperty.se