White och ARHIS ritar Eastnines Riga-kvarter Förslaget ”Revitalising Kimmel Quarter” av White Arkitekter (Sverige) och ARHIS arhitekti (Lettland) utsetts till vinnare gällande Eastnines kvarter i centrala Riga.

White och ARHIS ritar Eastnines Riga-kvarter

Arkitektur

30 juni 2021

White arkitekter och ARHIS arhitekti har utsetts till vinnare i Eastnines arkitekttävling om en ny vision för kvarteret Kimmel i Riga.

All nybyggnation i Rigas historiska centrum förutsätter en arkitekttävling som är öppen för alla. Den internationella juryn inkluderade representanter med olika bakgrunder, från olika länder.

Eastnines vision för den arkitektoniska skissdesigntävlingen var att förvandla det tidigare Kimmel Riga-bryggeriet till en ny central mötesplats med, inte bara kontor utan också, kaféer, restauranger, butiker, kultur och gröna rum.

Kvarteret ska vara en gång- och cykelvänlig mötesplats, inkludera grönområden och innebära minimalt med transporter.

Förslaget ”Revitalising Kimmel Quarter” av White Arkitekter (Sverige) och ARHIS arhitekti (Lettland) utsågs till vinnare.

Arkitekterna föreslår en holistisk och cirkulär omvandling av platsen för det tidigare Kimmel-bryggeriet till en livlig allmän destination med inspirerande kontor.

Genom att på en synlig och central plats visa upp hållbar konstruktion och fastighetsutveckling, banar projektet också vägen för en mer hållbar framtid. Kontor finns i de nybyggda delarna, medan det offentliga programmet ligger i de historiska byggnaderna.

Gammalt och nytt möts i en vertikal vinterträdgård i hjärtat av kvarteret och Kimmel blir ett nytt vardagsrum för Riga.

Efter att ha tillkännagett vinnarna av tävlingen kommer Eastnine att bjuda in pristagare till förhandling i syfte att ingå ett avtal för utarbetande av konstruktionen.

Eastnine förvärvade den strategiskt belägna tomten om totalt 11 500 kvadrtameter i centrala Riga 2019. Fastigheten som ursprungligen inrymde Kimmel-bryggeriet, utgör nästan ett helt kvarter längs huvudgatan Krisjana Valdemara.

Fastigheten innehåller en utvecklingspotential om nästan 38 000 kvadratmeter, varav cirka 34 000 kvadratmeter utgör nyproduktion.

Skribent

World In Property
redaktionen@worldinproperty.se