Wallenstams rivstartar 2021 med stora kontorsuthyrningar

Wallenstams rivstartar 2021 med stora kontorsuthyrningar

Uthyrning

27 januari 2021

Wallenstam har de senaste dagarna hyrt ut 2 200 kvadratmeter kontor i Göteborg. Aktien har på ett halvår stigit med 23 procent och Kepler Kepler Cheuvreux höjer riktkursen.

VD Hans Wallenstam har alltså all anledning att se framtiden an med tillförsikt. Och med tanke på tidigare rapporterade affärer under sista kvartalet 2020 lär kvartals- och årsrapporten den 9 februari ge ytterligare en stabil bild för fortsatt utveckling.

Även om bland andra Castellums VD Henrik Saxborn - i samband med bolagets årsrapport i fredags - givit en positiv bild av kontorsmarknaden, så finns det orosmoln i pandemins spår. Därför är informationen om Wallenstams nya kontorsuthyrningar nu i januari extra viktiga.

De kontorsuthyrningar på totalt 2 200 kvadratmeter som Wallenstam presenterat på bara några dagar gäller samtliga Göteborg:

*Fredrikssons teknik och bygg och Reducero hyr sammantaget 800 kvadratmeter i Gårda.

*Jetshop hur 700 kvadratmeter i ett aktivitetsbaserat kontor på Sten Sturegatan.

*Stålbolaget Norex International hyr 540 kvadratmeter i en nyrenoverad lokal på Kungsportsplatsen.

*Centerpartiet flyttar in i nya lokaler om 160 kvadratmeter på Södra Hamngatan.

24 000 kvadratmeter ledigt i Göteborg

I sin omfattande kontorsportfölj har Wallenstam i nuläget cirka 50 objekt om totalt drygt 24 000 kvadratmeter ledigt för uthyrning i Göteborg. I Stockholmsområdet finns 13 objekt om cirka 8 500 kvadratmeter för uthyrning – främst i Sundbyberg.

Det största lediga objektet i Göteborg är Rosenlundsgatan 8 med 4 000 kvadratmeter lokaler fördelade på tre plan. ”Lokalen är idag i huvudsak rumsindelad men har få bärande väggar och kan därför enkelt anpassas till öppna landskap. Lokalen behöver genomgå en renovering och vi anpassar den gärna tillsammans med en ny hyresgäst”, skriver Wallenstam på hemsidan.

Nya storprojekt

I Göteborg finns dessutom tre omfattande projekt under planering och ett under byggnation:

*Påbyggnad Stampgatan 14. Här bygger Wallenstam på 1500 kvadratmeter kontor på ett av sina hus. Påbyggnaden kommer att slås samman med de befintliga översta planen och man kan då erbjuda nybyggda kontorsytor på totalt 4 400 kvadratmeter i de tre översta våningarna.

*Heden 47:2. Wallenstam och Ullevi Tennisklubb har under en längre tid tillsammans arbetat för att utveckla platsen vid nuvarande tennisanläggning. Avsikten är att tillföra ny bebyggelse och skapa möjligheter för tennisklubben att utvecklas med en ny modern anläggning. Sedan 2017 har Wallenstam en markanvisning med Göteborgs stad för fastigheten Heden 47:2 och ett detaljplanearbete pågår för området med syfte att möjliggöra den planerade bebyggelsen.

*Götaleden kontor/butik. Wallenstam är en av fyra byggherrar som ska utveckla centralenområdet tillsammans med Göteborgs stad i samband med överdäckningen av Götaleden. Wallenstams markanvisning omfattar totalt 10 000 kvadratmeter, varav hälften utgör bostäder och hälften kommersiella ytor.

*Entré Kallebäck – under byggnation. Intill E6:an och riksväg 40 bygger Wallenstam ett stort utbud av anpassningsbara lokalytor. Förutom kontor ges plats för butiker, restauranger, rekreation, kultur, förskola, skola och närservice.

I Stockholmsområdet är Wallenstams största aktuella nyetablering inom kommersiella lokaler det omfattande projektet Umami Office/Umami Service i Sundbyberg. Här pågår nu uthyrning av kontor och butiker. Dessutom är en ny fastighet med butiker och kontor under planering i Södra Värtan.

En aktuell affär som har bäring på kontorssidan är Wallenstams förvärv av ytterligare 3 597 500 aktier i Convendum i december. Detta skedde i samband med att Convendum gjorde en nyemission. Wallenstam äger nu totalt 34,6 procent av kapitalet samt 31,6 procent av rösterna i Convendum, som nyss gjorde en spektakulär satsning på coworking. Detta genom att hyra hela huset på Kungsgatan 9 i centrala Stockholm av Fabege, för att där inrymma ett öppet café i gatuplan, loungeytor, konferensrum, kontorshotell och avskilda ytor för mindre företag.

Expansion inom bostäder

Till de kommersiella fastigheterna kommer så Wallenstams bostadsverksamhet. Precis vid årsskiftet gav Wallenstam en bild av hur denna verksamhet utvecklats under slutet av 2020.

Under fjärde kvartalet färdigställde företaget totalt 652 hyresrätter. 84 lägenheter i Bandhagen centrum i Stockholm byggstartades och exploateringsfastigheten New York på Gärdet i Stockholm färdigställdes och såldes. Dessutom inköptes mark för ytterligare nyproduktion i centrala Göteborg.

Höjd riktkurs

Wallenstam-aktien har under det senaste halvåret gått upp från 106,6 kronor till 131,40 kronor – en uppgång på 23 procent. Och i en analys i mitten av januari höjde analytikerföretaget Kepler Cheuvreux riktkursen för Wallenstam och lyfte fram bolaget som en av sina aktiefavoriter inom fastigheter tillsammans med Balder, Fabege och SBB. Kepler Cheuvreux gav rekommendation köp med en riktkurs på 145 kronor.

Även Investtech ger en positiv bild av Wallenstam i sin tekniska analys från i förrgår: ”Wallenstam B visar en stark utveckling innanför en stigande trendkanal på medellång sikt. Detta signalerar ökande optimism bland investerare och indikerar ytterligare kursuppgång.”

Av Jörgen Hallström

Skribent

World In Property
redaktionen@worldinproperty.se