Wågström: "Jag visste att styrelsen inte var nöjda" Peter Wågström. Foto: Faksimil EFN

Wågström: "Jag visste att styrelsen inte var nöjda"

Personnytt

31 oktober 2017

I går sparkade NCC Peter Wågström. Nu berättar han för World in Property om det oväntade beskedet och om framtiden.

 

Det var tidigt i går under morgonen som beskedet kom. NCC:s styrelse valde att inte ge koncernchefen Peter Wågström fortsatt förtroende utan avsatte honom på dagen. Anledningen var tydlig, omsättningen har inte ökat trots att orderingången varit god.

I ett pressmeddelande meddelade bolaget: ”Tyvärr har NCC:s bygg- och anläggningsverksamhet inte utvecklats på det sätt som styrelsen önskar de senaste åren”.

Samtidigt menar de att arbetet som idag pågår inom affärsområdena Infrastructure och Building är steg i rätt riktning, men att det behövs ytterligare fokus.

– Peter Wågström har varit koncernchef i NCC under sex år. Under denna tid har NCC:s aktie utvecklats bland det bästa i branschen. Peter var under ett antal år ansvarig för att bygga upp affärsområdet Housing, som sedan namnändrades till Bonava och delades framgångsrikt ut till aktieägarna för ett och ett halvt år sedan. Jag tackar Peter Wågström för åren på NCC och önskar honom all lycka i framtiden, menade styrelsens ordförande Tomas Billing.

Plötsligt besked

I går förmiddag fick World in Property tag på Peter Wågström som befinner sig på en utlandsresa. En resa som, han påpekar, varit planerad och inte har något att göra med beskedet som kom i går.

- Jag åkte direkt efter rapporten i torsdags och den här höstlovsresan har varit inplanerad sedan länge.

Wågström visste inget om styrelsens möte förrän under söndagen, alltså dagen innan pressmeddelandet från NCC gick ut till pressen.

- Jag visste om att styrelsen inte var nöjda med resultatutvecklingen och att det kunde få konsekvenser, men jag fick beskedet under söndagskvällen efter att de haft ett extra styrelsemöte. Då blev det klart att de beslutat att byta koncernchef och att jag skulle få sluta, berättar han.

I branschen kom beskedet som en chock och i vissa branschmedier spekulerades det i att allt inte riktigt stod rätt till. Att beslutet egentligen beror på något annat än resultatutvecklingen.

"En hund begraven"

Bland annat menade Svenska Dagbladets krönikör Birgitta Forsberg att det är ovanligt att en vd får gå på dagen ”om inget exceptionellt har hänt”.

Hon syftar på att NCC:s resultatproblem varken är akuta eller nya utan att de varit kända i över ett år.

Hon menar att hanteringen från styrelsens ordförande lämnar ”kvar känslan av att Tomas Billing döljer något, att det finns en hund begraven här”.

Svenskan anser också att hanteringen av Wågström kan få konsekvenser. Om fler styrelseordförande börjar resonera som Tomas Billing kan det, enligt tidningen, innebär att flera stora börsbolag blir utan ordinarie vd ”under långa perioder - ett halvår eller mer i stöten”. Det är nämligen så lång tid som NCC menar att det kan ta att hitta en ordinarie koncernchef.

Peter Wågström säger själv att han har förståelse för beslutet. Även om han är besviken.

- Jag skulle så klart ha velat vara med att slutföra det jag påbörjat eftersom den strategi som vi lagt gäller till och med 2019, men nu har styrelsen beslutat att det inte ska vara så. Ibland så behöver ett företag byta laguppställning och det är styrelsens ansvar att göra det och det har jag full respekt för.

Kvar en period

Trots att han nu tvingas lämna posten som koncernchef kommer han att vara kvar i periferin fram tills dess att hans avtal med bolaget löper ut. Han kommer även stötta Håkan Broman, chefsjurist på NCC, som från och med i går är utsedd till bolagets tillförordnade koncernchef.

- Den närmsta tiden kommer jag att finnas till hands för bolaget så att inget faller mellan stolarna och att övergången till min efterträdare blir smidig. Nu har Håkan Broman väldigt bra koll på bolaget och tar över de frågor som ligger på mitt bord, men jag kommer att vara behjälplig om det dyker upp något som andra inte känner till.

Vad som händer med Wågström efter detta är oklart. Eftersom beskedet kom plötsligt har han inte hunnit tänka på vad han ska syssla med i framtiden. Dock är han inte orolig över att få ett nytt jobb.

- Det första jag kommer att gör är att ta det lite lugnt, men sen så får vi se vad som händer. Det finns massor att göra där ute, säger han till World in Property.

Av Jesper Lögdahl

Skribent

World In Property
redaktionen@worldinproperty.se