Världsledande arkitekter planerar för skyskrapa i Göteborg

Världsledande arkitekter planerar för skyskrapa i Göteborg

Arkitektur

21 januari 2014

Under gårdagen samlades för första gången de arkitektteam som har gått vidare till finalen i tävlingen om att få rita Karlavagnstornet, huset som kan bli Nordens högsta byggnad. 

 

Arkitekttävlingen om Göteborgs nya skyskrapa gick igår in i nästa fas. Nu inleds arbetet för de fem ?nalister som valts ut bland de 58 team som ursprungligen deltog.

"Det är väldigt mycket kompetens samlad här idag och jag ser framför mig att vi kommer att få minst två förslag som kommer att vara riktigt bra", säger stadsarkitekten Björn Siesjö. 

Tävlingens initiativtagare är SEFA AB i samråd med Stadsbyggnadskontoret i Göteborg, Älvstrandens Utvecklings AB samt Sveriges Arkitekter. SEFAs VD, Ola Serneke, har kämpat för en skyskrapa i Göteborg i snart tio års tid.

"Jag är väldigt glad att jag idag står och pratar om det här projektet. Vi kommer att kräva ett högt engagemang från alla tävlingsdeltagare, förhoppningen är att Karlavagnstornet ska bli en föregångare för höga hus i hela Sverige", berättar Ola Serneke, VD för SEFA.

I nästa steg får varje ?nalist 500 000 kronor för att utforma förslagen. Bidragen lämnas in anonymt senast den 13 maj och vinnaren kommer att tillkännages den 18 juni.

Faktaruta

De fem finalistteamen som samlades var Ian Simpson Architects, Manuelle Gautrand Architects – Equator, SOM - Entasis, Wingårdhs Arkitektkontor och Zaha Hadid Architects.

Byggnaden planeras bli ungefär 60 våningar och 201 meter hög och Karlavagnsplatsen kommer att innefatta bostäder, kontor, handel och service förutom den spektakulära jätteskrapan. 

Skribent

Martin Gejrot
mg@worldinproperty.se

Källa:

Pressmeddelande SEFA, 

För övrig information, kontakta: 

 Ola Serneke, VD SEFA, Tel: 0706-24 39 90