Vice riksbankschef tror inte på boprisras Per Jansson, vice riksbankschef. Foto: Riksbanken

Vice riksbankschef tror inte på boprisras

Ekonomi

7 december 2017

Trots sjunkande bopriser i framför allt storstäderna tror inte Per Jansson på något större prisfall: – Det här är inte normalt en miljö där man ser kraftiga fall i bostadspriser, säger han.

 

Mäklare vittnar om prisnedgång på bostäder i Stockholms innerstad – och siffror från Svensk Mäklarstatistik visar att bostadsrättspriserna föll 1 procent i oktober i riket som helhet. Men vice riksbankschefen Per Jansson avfärdar oron för ett kommande prisras, skriver SvD Näringsliv.

– Vi har låga räntor och de kommer att vara låga ett tag till. Vi har en stark svensk ekonomi och en internationell återhämtning. Det är inte normalt en miljö där man ser kraftiga fall i bostadspriserna, säger han till tidningen.

Den svaga kronan, som föll ytterligare i dag, beror enligt Jansson inte på en svajig bostadsmarknad – något som andra experter pekar på – utan snarare om den historiskt låga räntan som för närvarande är minus 0,5 procent.

Utvecklingen bidrar till att utländska investerare håller sig borta från kronan eftersom räntorna ger sämre avkastning på svenska tillgångar.

Av TT

Skribent

World In Property
redaktionen@worldinproperty.se