Previous Next

Vd-porträttet: ”Vi måste leverera framåtriktat. Och gör det.”

Porträtt

15 september 2023

World in Property har träffat Jörgen Eriksson, vd på Catena, som berättar om vägen framåt i en bransch där man fortfarande kan göra lönsamma affärer.

Jörgen Eriksson är elitspelaren i volleyboll som nu leder sitt eget team på Catena. ”För mig som gammal lagspelare är det väldigt viktigt att vi vinner och förlorar tillsammans”, menar han. Just nu är det betydligt fler vinster att glädjas över än förluster att sörja. Det går som tåget för Catena även om rådande marknadsläge självklart påverkar både den egna och kundernas kalkyl. Bolaget, med storägaren Backahill i ryggen, har projekt för cirka 3,5 miljarder i gång. Så tåget rullar på med besked.

När undertecknad och Jörgen Eriksson ses över länk står det september i almanackan. Sommaren är officiellt slut och även om solen och värmen plötsligt bestämt sig för att återvända är semestern definitivt över för det börsnoterade fastighetsbolaget med säte i Helsingborg. Jörgen Eriksson, vd sedan tre år tillbaka, bekräftar att det nu är full fart framåt som gäller.

Måste leverera framåtriktat

- Vi håller definitivt ett högt tempo. Vi har ju förmånen att verka inom logistik, ett segment i fastighetsbranschen där det fortfarande går att hitta bra och lönsamma affärer. Vi är medvetna om att det inte ser ut så för alla så vi är tacksamma för det.

Varför går det så bra?

- Catena är ett otroligt fint bolag. Det sitter något härligt i väggarna här och det tror jag mycket har att göra med storägaren Backahill. De är långsiktiga med en stark företagskultur, ett fint arbetssätt och en sund syn på både affärer och medarbetare. Vi har också alltid haft bra och långa relationer med våra kunder som gör att vi kan fortsätta växa tillsammans med dem och tillsammans driva utveckling i branschen. Catena har dessutom en fantastiskt spännande markbank. Vi har verkligen alla förutsättningar för att lyckas i vårt segment, men med det kommer givetvis också förväntningarna. Vi har starka köprekommendationer på oss vilket betyder att vi verkligen måste leverera framåtriktat.

Mycket mark med möjligheter

Det där med den spännande markbanken måste vi återkomma till. Tillgången på bra mark har verkligen varit en stor konkurrentfördel för Catena genom åren, menar Jörgen Eriksson.

- Eftersom vi driver egna detaljplaneprocesser tillsammans med kommunen, som ofta blir långdragna av naturliga orsaker, gäller det att hänga i och ha tålamod. En del av våra områden har vi jobbat med i snart 10 år, därför har det varit viktigt att ha ett antal processer igång samtidigt så att vi alltid har någon som kan byggstartas. Vi vill också ha full kontroll över marken innan vi skriver avtal med kund.

 

Catena har dessutom en fantastiskt spännande markbank. Vi har verkligen alla förutsättningar för att lyckas i vårt segment, men med det kommer givetvis också förväntningarna.

 

Catena har alltid varit duktiga på att scanna av marknaden, fortsätter han, som en förklaring till varför bolaget idag kan erbjuda många möjligheter på några av Sveriges bästa logistiklägen.

- Analysen över vilka lägen det är intressant att etablera sig på som logistikaktör är inte svår att göra. Det finns ett antal städer där de stora vägarna möts och där godset kommer in från exempelvis hamnar och det är i lägen runt Stockholm, Malmö, Helsingborg, Örebro, Göteborg och Jönköping. Här har vi scannat av kommunernas översiktsplaner som ju är styrande. Finns det en möjlighet att göra något annat med till exempel åkermark kontaktar vi markägaren. Kanske kan de vara intresserade av någon form av uppsida, så kan vi hitta en modell där vi delar på både risker och möjligheter är det en väg framåt. Det här konceptet har varit väldigt framgångsrikt för oss.

Projekt för 3,5 miljarder

Catena har fina möjligheter att bygga moderna och hållbara logistikytor på flera ställen runt om i Sverige.

- Vi har färdig mark i Stockholm Syd, som står redo att bebyggas. Det här kommer bli det nya, spännande området när Rosersberg nu börjar bli fullt. Marken är på totalt 45 ha och här kan vi bygga uppemot 250 000 kvm. Processen med att hitta lämpliga kunder pågår för fullt och vi har stora förhoppningar att lyckas.

Ett annat stort område som är på gång ligger strax utanför Helsingborg.

- Logistikposition Söderåsen ligger i Bjuvs kommun men angränsar till Åstorps kommun. Området ligger inte alls långt från Helsingborg, där det i dag inte finns någon mark alls, så detta är ett väldigt spännande område. Här finns 565 000 kvm attraktiv logistikmark och här gör vi det möjligt att på sikt bygga hållbara och effektiva logistikanläggningar med en uppskattad uthyrningsbar yta om drygt 240 000 kvm.

Catena fortsätter också att utveckla Logistikposition Sunnanå utanför Malmö, ett område som bolaget jobbat med en tid. Nu erbjuder man ytterligare 110 000 kvm mark, på bästa skyltläge alldeles intill motorvägen.

 

Vi har aldrig tidigare haft så många pågående projekt i vår pipeline. Där ligger projekt för cirka 3,5 miljarder.

 

Förutom dessa projekt finns det fler möjligheter i både Eskilstuna, Helsingborg, Linköping, Malmö, Nykvarn, Södertälje och Örebro.

- Dessutom har vi väldigt många spännande projekt som vi håller på med just nu, konstaterar Jörgen. Vi har aldrig tidigare haft så många pågående projekt i vår pipeline. Där ligger projekt för cirka 3,5 miljarder.

Byggnationer pågår både i Bjuv, i Härryda med Logistikposition Landvetter, i Jönköping, Malmö, Norrköping, Nykvarn och Ängelholm, i form av E-City Engelholm som Catena har utvecklat under flera år.

Efterfrågan är hög och nästan varje kvadratmeter som Catena bygger är redan uthyrd med signade avtal. Och just signade avtal är viktigt.

- Vi bygger inte på spekulation som vissa andra aktörer gör. Blir det för mycket ytor som inte hyrs ut kan det bli svårt att behålla hyresnivåerna, och om våra kalkyler ska hålla behövs en ganska rejäl hyra. Men vi är inte där ännu. Samtidigt är det bra med ”konkullegor” där ute för det gör att vi måste vara på tårna.

Bygger för framtiden

Vad är det kunderna vill ha just nu?

- De vill vara på de mest strategiska platserna såklart men det är också mycket fokus på att våra byggnader ska vara väl förberedda för automationsanläggningar. Det är där kunderna ofta ser att de måste vara med, för att hålla en hög effektivitet, och för att i sin tur kunna erbjuda en lönsam tjänst eller produkt till sina kunder. Att bygga långsiktigt hållbart och säkerställa smarta energilösningar är idag självklart för många. Ett viktigt fokus för oss när det handlar om energifrågor är att få upp så stora solcellsanläggningar som möjligt, gärna kopplat till energilagring. Nästa steg är att kunna erbjuda laddning för tunga fordon. Det är inte aktuellt just nu men det kommer antagligen komma ganska fort. Vi vill vara förberedda så därför känns det viktigt att kunna erbjuda kunderna en viss lokal energiproduktion på sajten. Det kan också komma nya tider med energibrist. I vilket fall kommer efterfrågan på energi bara att öka, med tanke på elektrifieringen, det är ju alla överens om. Vi behöver även utnyttja våra tak och hitta nya intäktsformer på våra anläggningar. Solcellsproduktion är ju då ganska ypperligt med tanke på vår tillgång till stora takytor.

Vilka utmaningar finns det?

- Vi har all respekt för marknaden, hur den totala efterfrågan ser ut och var den kommer att landa om ett tag i samhället. Det kommer att påverka alla aktörer. Just nu kanske det blir enklare för alla att avvakta och se vad som händer istället för att gasa på. Kostnaderna just nu är otroligt mycket högre än innan och det påverkar både våra kalkyler och våra kunders kostnader som i sin tur blir högre. Det är såklart en utmaning.

 

Att bygga långsiktigt hållbart och säkerställa smarta energilösningar är idag självklart för många. Ett viktigt fokus för oss när det handlar om energifrågor är att få upp så stora solcellsanläggningar som möjligt, gärna kopplat till energilagring. 

 

Hur ser strategin ut framåt?

- Vi fortsätter växa och vill utnyttja vår markbank. Catena har även börjat ta sig in i Danmark. Framöver kommer vi att bevisa den mesta tillväxten genom fortsatt egen utveckling av nya anläggningar. Vi hoppas också att kunna producera fossilfri energi på våra tak för att minska vår totala energikonsumtion i våra anläggningar. Energioptimering i kombination med energiproduktion är väsentliga delar i vår övergripande plan framåt.

Nyligen kommunicerade ni förvärvet av logistikutvecklaren Bockasjö, vad ligger bakom den affären?

- Vi ser stora möjligheter att gasa på ordentligt de närmaste åren, snart har vi en mängd godkända detaljplaner klara. Får vi in Bockasjös gäng, med den kompetensen de har, kan vi både bli mer effektiva och klara av framtida projekt i en högre takt. Med Bockasjös personal blir Catena sammanlagt cirka 65 personer.

Lagspelet är viktigt

Vad är din främsta roll i resan framåt?

- Först och främst gäller det ju att få med sig gänget på den resan vi har påbörjat. För mig är det viktigt att föregå med gott exempel som ledare. Jag gillar att man som individ får ta mycket eget ansvar, och jag står mer än gärna och hejar på, men det är klart att det är jag som måste se till att skutan går åt rätt håll och att vi inte girar för mycket. Dessutom ska jag givetvis även förmedla det som vår styrelse och våra ägare vill få igenom.

När är det som roligast att jobba?

- Jag tycker det är otrolig roligt när vi ser att vi når våra mål och när vi gör fina affärer. Det är också roligt att vi hela tiden kan visa marknaden att vi växer. Vi levererar det vi berättar att vi ska göra helt enkelt – det är kul. Och för mig är verkligen alla medarbetare delaktiga på ett eller annat sätt. Som gammal lagspelare är det verkligen så att vi både vinner och förlorar tillsammans.

Lagspelet Jörgen Eriksson refererar till är de många åren som elitspelare i volleyboll.

 

Vi levererar det vi berättar att vi ska göra helt enkelt – det är kul. Och för mig är verkligen alla medarbetare delaktiga på ett eller annat sätt. Som gammal lagspelare är det verkligen så att vi både vinner och förlorar tillsammans.

 

Vad har du tagit med dig från idrotten?

- Jag kan tycka att jag har ett bra kvitto på den egna tävlingsinstinkten, att jag gillar att vinna och fokuserar på att nå bra resultat. Som lagspelare är jag van vid att man tillsammans kan vinna sista bollen och det gäller även nu. Och att kunna spela matchen och göra det med ett gäng olika individer, där alla har olika roller, men där alla vet vad vi ska göra. Volleybollen har varit fantastiskt fostrande och en väldigt bra utbildning. Jag tror att det är extremt viktigt att lära sig prestera och agera i en grupp och det gör man bäst genom lagidrott.

Gillar investeringar och siffror

Volleybollsatsningen på elitnivå var en heltidssysselsättning under många år så högskoleutbildningen fick vänta på sig.

- Jag var ju en late bloomer vad gäller att plugga vidare men efter idrottskarriären blev det civilekonomutbildningen i Örebro. Det var ett självklart val för mig som ofta går och tänker lite i form av balans- och resultaträkning. Jag gillar investeringar och siffror helt enkelt. Att Jörgen Eriksson började sin yrkeskarriär på revisionsbyrå är alltså inte så märkligt. Därefter har vägen till Catena bland annat gått via Falvir AB, där han var vd och Helsingborgs Storbildsbolag AB, där han var ekonomiansvarig.

Vd-rollen på Catena har han haft sedan 1 november 2020, men innan dess provade han på flera andra tjänster inom bolaget.

- Sedan 2016 har jag jobbat med värderingar och finanser, varit vice vd, affärs- och fastighetschef och senast regionchef i Malmö. Jag har fått se det mesta, från lite olika perspektiv, men har aldrig utgett mig för att vara annat än ekonom i botten. Jag kan inte bygga hus men det finns det många andra som kan.

 

Men det är inte varje dag man får chansen och jag visste ju att jag hade många duktiga personer med mig. Det är vi tillsammans som gör det och så försöker jag fokusera på det jag är bra på.

 

Var det självklart att tacka ja till vd-rollen?

- När väl frågan om att bli vd kom var det klart att jag funderade på vad det skulle innebära. Speciellt eftersom vi är ett stort, börsnoterat bolag. Det var nytt för mig. Men det är inte varje dag man får chansen och jag visste ju att jag hade många duktiga personer med mig. Det är vi tillsammans som gör det och så försöker jag fokusera på det jag är bra på.

Idag är volleybollen lagd på hyllan, nu är det istället en mindre boll och padel som gäller.

- Jag är faktiskt helsåld, det blir padel för hela slanten. Det är ett perfekt sätt att koppla bort jobbet, även om jag är ganska bra på att göra det ändå. Fast det där går ju i perioder. Det finns ju trots allt en del att planera och fundera på i ett bolag med höga ambitioner, konstaterar Jörgen Eriksson, innan det är dags för nästa möte.

Ett möte med, för mig, hemlig agenda. Resan för Jörgen Eriksson och hans lag på Catena lär fortsätta vara spännande.

Pernilla Krantz

World in Property
pernilla.krantz@worldinproperty.se