Han trodde själv att han kanske skulle stanna 3-4 år men 14 år senare sitter Johan Trouvé fortfarande stadigt på vd-stolen för Västsvenska Handelskammaren. Dock sitter han inte ner så ofta, istället betar han av projekt efter projekt, möten efter möten, föreläsningar efter föreläsningar. Bland annat. Trouvé gör allt han kan för att påverka framtiden och är en viktig del i Västsveriges utveckling. ”Jag brinner för den här regionen”, konstaterar han. Och det märks.
Rätt man på rätt plats brukar man ju säga. Det framkommer ganska fort under min intervju med Johan Trouvé att det passar särskilt bra in i detta sammanhanget. Vd:n för Västsvenska Handelskammaren brinner verkligen för regionen han verkar i. Han självantänder nästan där vi sitter i solen i det enda konferensrummet som var ledigt för dagen i kontorshuset Park 49. Men vi börjar med att titta på foton av något annat som engagerar. Och som har engagerat Johan Trouvé under de senaste två åren. En hus vid havet har blivit verklighet. Ett drömprojekt.
- Jag älskar projekt och gillar att vara aktiv. Jag har närt en dröm om att bygga ett hus länge och nu är det klart. Det känns lite overkligt faktiskt men helt fantastiskt.
Att vara aktiv innebär också att vara fysiskt aktiv. Vart femte år gör Johan Trouvé Sverigeklassikern med ett gäng barndomsvänner och senast i år var det dags igen.
- Jag har ju ett ganska intensivt jobb så det är skönt med den här typen av ventiler.
I 14 år har han varit vd för Västsvenska Handelskammaren. Och har inga planer på att sluta.
- Jag brukar säga att jag har Sveriges näst roligaste jobb! Det är otroligt roligt, inspirerande och intressant, men samtidigt måste man ha en viss ödmjukhet, det kan ju faktiskt vara ditt jobb som är det roligaste. Eller så är det mitt nästa, även om jag inte söker något annat just nu.
Klart störst i Sverige
Johan Trouvé är utbildad civilingenjör, inom industriell ekonomi, i Linköping, och jobbade länge i transport- och logistikbranschen.
- Jag har bland annat jobbat inom Schenkerkoncernen och var ansvarig för landtransporter i Göteborgsregionen. Därefter ville jag utveckla mina ledaregenskaper och blev ansvarig för hållbarhet för hela Schenker world wide.
Jobbet som vd på Västsvenska Handelskammaren sökte han inte men någon tyckte att han skulle passa.
- De sökte någon med bred erfarenhet och kunskap om politik, som kände till den akademiska världen och näringslivet och som kunde företagande. De ville även ha en person som var kommunikativ och vaken för samarbete.
Matchningen visade sig vara mer än god och Trouvé tvekade aldrig att tacka ja.
Det finns 11 Handelskammare i Sverige och vi är den klart största, dubbelt så stora som Stockholm.
- Jag har alltid brunnit för den här regionen och ville vara med och påverka framtiden och vara en del av Västsveriges utveckling.
Med en ny vd ville också Västsvenska Handelskammaren ändra inriktning. Direktivet från styrelsen var att öka samverkan med andra parter och även att utveckla verksamheten i stort. Och på det kan Johan Trouvé sätta en stor grön bock. Även om arbetet pågår kontinuerligt.
- Jag har verkligen fått möjlighet att utveckla organisationen och det känns väldigt roligt att vi vuxit. När jag började var vi 44 anställda och omsatte runt 50 miljoner. Idag är vi 90 anställda med en omsättning på cirka 110 miljoner. Men vi är en privat, partipolitiskt oberoende näringslivsorganisation och får därför inte göra vinst. Det finns 11 Handelskammare i Sverige och vi är den klart största, dubbelt så stora som Stockholm.
3 000 medlemmar and counting
Under de senaste åren har Västsvenska Handelskammaren även ökat antalet aktiviteter och antalet medlemsföretag.
- Vi passerade 3 000 medlemmar förra året och var cirka 2 400 när jag började. Men vi fortsätter att spänna bågen och siktar nu ännu högre.
Västsvenska Handelskammaren är en medlemsorganisation med sanna lokalpatrioter, beskriver Johan Trouvé vidare.
- Vi jobbar bara för Västsverige, sammanlagt 51 kommuner, och där skiljer vi oss från andra näringslivsorganisationer. Vi är ingen top down-organisation, vi är bara regionala.
I Johan Trouvés uppdrag ingick också att förändra och stärka varumärket. Hitta en ny stil, helt enkelt.
I Göteborg sitter vi numera mycket mer synligt och tillgängligt och har stora möjligheter att samla människor och anordna större event.
- Man tyckte att Handelskammaren behövde en ny skepnad, rent varumärkesmässigt. Organisationen är gammal, den startade 1661, men vi ska icke desto mindre visa att vi är framåtlutade, vakna och alerta.
Bland annat initierade Trouvé att man skulle byta lokaler, först i Borås och sedan i Göteborg.
- Man brukar ju säga att det sitter i väggarna och det gjorde det verkligen. Båda flyttarna har inneburit ett oerhört lyft. I Göteborg sitter vi numera mycket mer synligt och tillgängligt och har stora möjligheter att samla människor och anordna större event.
Kontoret visar inte upp Handelskammaren i sig utan istället det spännande näringslivet i Västsverige.
- Våra konferensrum är uppbyggda kring våra styrkekluster; life science, fordonsindustrin, kemi- och petrokemisektorn, den maritima sektorn, rymd- och flygindustrin, textil, design och mode, besöksnäringen, stadsutveckling, de kreativa näringarna och handelshusen.
Starkast i landet
Inom de här områdena är Västsverige starkast i landet och man berättar det gärna. Det är bland annat det som är en av Västsvenska Handelskammarens stora uppgifter, att berätta och sprida kunskapen om Göteborg och Västsverige.
- Vi är inte blyga, vi visar gärna att vi är bra och framför allt att det här näringslivet är så starkt. Vi är 90 anställda som varje dag kämpar för att Västsverige ska bli en ännu bättre plats att driva företag på och att bo i. Vi står på två ben som funnits med i våra statuter sedan starten 1661; vi ska företräda och främja det västsvenska näringslivet gentemot det allmänna.
Företräda gör man genom politisk påverkan och lobbyarbete. Inom fem huvudområden.
- Vi bedriver det här arbetet inom de områden som våra medlemsföretag vill, berättar Johan Trouvé. Inom kompetensförsörjning, infrastruktur, attraktiv stadsutveckling, industri och internationell handel.
Just nu är vi loket i svensk ekonomi, konstaterar han enkelt. Bland annat sker 34 % av de privata satsningarna inom forskning och utveckling här.
- Vi är den region som går starkast ekonomiskt men kunskapen om Göteborg och Västsverige är oerhört låg. Jag brukar säga att kunskapen om Göteborg och den här regionen hos makthavarna i Stockholm är lika stor som din och min kunskap om Mariestad. Inget ont om Mariestad.
Men det finns mycket att berätta, det bedrivs så oerhört mycket spännande arbete här. Som folk faktiskt inte vet, menar Johan Trouvé.
Jag brukar säga att kunskapen om Göteborg och den här regionen hos makthavarna i Stockholm är lika stor som din och min kunskap om Mariestad. Inget ont om Mariestad.
- Bara det att Sveriges i särklass största företag heter AB Volvo, som omsatte över 460 miljarder förra året. Sveriges näst största företag heter Volvo Cars, de omsätter 330 miljarder. Du får slå ihop cirka 10 kända, börsnoterade företag för att komma upp i samma omsättning. De här företagen är oerhört viktiga för Göteborg och Västsverige men också för hela Sverige. Väldigt få vet också att Göteborgsregionen investerar mer än 10 miljarder i besöksnäringen med nio objekt som invigs mellan 2022-2024. Det är en av de största satsningarna i besöksnäringen som någonsin har gjorts. Vi har redan invigt Clarion Hotel The Pier, Jacy´z Hotel, Liseberg Grand Curiosa Hotel, Scandic Göteborg Central och alldeles nyligen Clarion Hotel Draken. Framöver kommer vi att inviga Karlatornet, med sina besöksplattformar på våning 69 och 70, och i april nästa år invigs både World of Volvo och Lisebergs vattenpark Oceana.
Ska främja näringslivet
Förutom att företräda ska Västsvenska Handelskammaren också främja näringslivet. Och det finns flera exempel på hur.
- Främja gör vi genom att stärka ledarskapet i de västsvenska företagen, bland annat genom olika nätverksgrupper. Vi har en väldigt välfungerande modell som innebär att man i olika grupper träffas sex ggr/år under samtalsledning. Vi har 1 500 personer som tillhör någon typ av nätverk och en del har träffats i 12 år. Förutom nätverkande erbjuder vi ett brett utbud av utbildningar, helt efter de behov och trender som råder. Vi erbjuder också internationell konsulting där vi bland annat kan ta hjälp av Handelskammare i andra länder, det finns över 10 000 stycken. Vi startar även olika projekt utifrån behov, just nu har vi 10 projekt igång. Ett exempel är Mathivation, för att få ungdomar att börja gilla matte. Ett annat projekt är Styrelselistan, en lista vi tagit fram för att kunna få in fler kvinnor i styrelser. Idag finns det 180 namn på den listan, kvinnor som är mer än lämpade för styrelseuppdrag, så nu vill vi aldrig någonsin höra en valberedning säga att ”vi hittade inte rätt kvinna”. Finns det ett behov så löser vi det, vi kommer aldrig vilja sitta på läktaren och titta på.
Fokus och utmaningar
Var ligger ert största fokus just nu?
- Det största fokuset, som också är den största utmaningen, är absolut elektrifieringen och hela den gröna omställningen. Bara i Västra Götaland behöver vi ytterligare 15 terrawatt-timmar, motsvarande minst två kärnreaktorer, före 2030. Annars kan vi inte få till etableringar som Northvolts batterifabrik till exempel. Dessutom ska raffinaderierna ställa om, det ska satsas på eldrivna färjor och hela transportsektorn ska elektrifieras. Med mera. Att satsa på sol och vind blir ofrånkomligt med vår långa kuststräcka, alltså pratar vi havsbaserade vindkraftverk.
Kompetensförsörjning är ett annat fokus, alla företag jag träffar säger att det är det som hindrar dem från att växa. Det innebär att vi måste fortsätta locka folk att flytta hit och då måste vi bygga fler bostäder och allt som hänger ihop med det. Och staden måste också vara tillräckligt attraktiv, med nödvändig infrastruktur som gör att människor har möjlighet att pendla, åt båda håll.
Tror inte på någon kris
Att se framtiden i svart ligger inte för herr Trouvé så han ser ljuset i tunneln. Och menar att det inte bara är ett tåg.
- I grunden är jag positiv och optimistisk och för mig är ingenting omöjligt. Företagen i Västsverige mår bra, med undantag för bygg- och fastighetsbranschen, främst de som bygger för den privata sektorn. Det kommer bli ytterligare en nedgång men vi ser ljuset i tunnel. Vi ser en minskning av inflationen och även en sänkning av räntorna fram emot sommaren. Vi har rekord i antalet människor i sysselsättning, Göteborg har den lägsta arbetslösheten i landet jämfört med de andra storstadsregionerna. Så min slutsats är att jag tror vi kommer landa ganska mjukt, jag är inte inne på att det blir en kris.
Vi har rekord i antalet människor i sysselsättning, Göteborg har den lägsta arbetslösheten i landet jämfört med de andra storstadsregionerna. Så min slutsats är att jag tror vi kommer landa ganska mjukt.
Med det konstaterandet börjar den här intervjun lida mot sitt slut och jag tror nog att Johan Trouvé faktiskt kan ha världens näst roligaste jobb. Han har i alla fall varit väldigt övertygande under den här dryga timmen.
- Varje dag är rolig men måndagar är bäst, konstaterar han. Då ligger hela veckan framför mig. Det är variationen, både vad gäller människor och projekt, som är så rolig. Och att få se resultatet av det vi gör. Det blir lite bättre i regionen för varje dag som går.
Och det finns inga planer på att sluta, Johan Trouvé sitter gärna kvar i den där vd-stolen ett tag till. Rätt man på rätt plats, som sagt.