Hon gillar att stå vid rodret och är inte rädd för att ge sig ut på okänt vatten. Maria Lidström har egenskaper som passar både på båten när hon tävlingsseglar och när hon pekar ut riktningen för bolaget. Och båda är i stort sett lika roliga, menar hon.
Är man ingenjör och gillar människor är fastigheter något av det roligaste man kan jobba med. Det tycker i alla fall Maria som i stort sett hela livet siktat mot rollen hon har idag.
- Att skapa värden för människor ute i samhället driver mig. Dessutom är jag uppvuxen med en pappa som har gjort precis det jag gör nu och sett hur kul han tyckte det var. Och hur stolt han var. Man blir ju präglad av det.
4-årig teknisk linje med bygginriktning blev starten och sedan bar det av till Luleå tekniska universitet där Maria pluggade till Civilingenjör väg & vatten.
- Efter studietiden i Luleå flyttade jag ner till Stockholm för mitt första jobb på Åke Larson Byggare. Tittar jag tillbaka kan jag egentligen dela in mitt yrkesliv i två delar, den första delen då jag befann mig på byggsidan, och den andra delen på ägarsidan. Men den röda tråden har hela tiden varit projektutveckling, affärsskapande och ledarskap.
Klivet över till ägarsidan gick via Humlegården Fastigheter där Maria var i 10 år och bland annat ansvarade för affärs- och projektutveckling samt transaktioner. I tre år har hon suttit i vd-stolen på Stenvalvet och det är nu som det är allra roligast. - Jag såg vd-rollen som ett naturligt nästa steg och jag tvekade aldrig att tacka ja. Att ansvara för helheten, som jag gör nu, är väldig givande och jag insåg att jag skulle kunna göra det bra.
Vilka egenskaper blir din styrka?
- Jag är ganska orädd för att ta mig an saker som jag inte har gjort förut och har lätt att förstå vad jag behöver kunna för att ta mig vidare. Jag har också fått höra att jag är bra på att se helhet, dra slutsatser, hitta riktning och bygga starka team. Att kunna se det viktigaste i resan framåt i kombinationen med att få med sig medarbetare och få dem att växa tycker jag är värdefullt och viktigt. Man kan inte vara nere på detaljnivå utan måste kunna ta fram kondensatet ur viktig information, paketera och målstyra. Och det har jag verkligen fått göra på Stenvalvet.
Jag är ganska orädd för att ta mig an saker som jag inte har gjort förut och har lätt att förstå vad jag behöver kunna för att ta mig vidare.
Hur ser ditt uppdrag ut?
- Vi har fyra fokusområden som vi arbetar med som handlar om långsiktig stabil lönsamhet, klok riskbalanserad tillväxt, stark och sund kultur samt hållbar utveckling och mitt uppdrag är att leverera inom dessa områden och dess tillhörande långsiktiga mål.
Blev vd-skapet som du tänkt dig?
- Mitt jobb är verkligen helt fantastiskt, jag älskar varje dag. Det var en utmaning att börja mitt i pandemin och bara lära känna medarbetare, kunder och verksamhet via en skärm. Det var befriande när vi kunde börja träffas på riktigt och bygga relationer och samarbeten. Sen kom SBB:s försök till att bli delägare i oss som våra nuvarande ägare lyckades avvärja. Sen kom kriget i Ukraina och allt som det fört med sig. Utmaningar har inte saknats. Ledarskapet har fått tillämpas fullt ut vad gäller att hantera nya och ibland okända förutsättningar.
Hur skulle du beskriva Stenvalvet?
- Stabilt, tryggt och pålitligt. Vi har institutionella ägare med ett långsiktigt perspektiv. Våra medarbetare är vår största styrka, vi är ett fantastiskt starkt och kompetent gäng som brinner för att göra samhällsnytta. Det är viktigt för oss att vara nära våra kunder och förstå deras affär, för att kunna vara en proaktiv fastighetsförvaltare och se till att lokalerna hela tiden stödjer kundernas verksamheter på bästa sätt.
Hur känns läget för er och ert segment nu?
- Det finns fortfarande stora behov på grund av exempelvis den demografiska utvecklingen och politiska satsningar inom rättsväsendet. Segmentet samhällsfastigheter är fortsatt en stark marknad med god efterfrågan. Men det är klart att den nya omvärlden och ränteläget påverkar även oss. Liksom debatten idag kring samhällsfastigheter på grund av SBB:s utmaningar. Att äga eller hyra diskuteras mycket nu och vi välkomnar en bredare dialog kring det. När vi pratar med kommunerna är det så många olika parametrar som styr om man väljer att äga och/eller utveckla själv eller att ta in en aktör som oss. Ibland behöver kompetensen köpas in. Ibland inte. Ibland är tillväxten så stor i en kommun att det inte finns kapacitet att göra allt själv. Det finns inte bara en lösning, alla kommuner har olika förutsättningar och behov. Dialogen blir lite enkelsidig om man bara tittar på att kommunerna kan låna billigare än det privata. Både det offentliga och det privata behövs, det skulle jag vilja att man diskuterar ännu mer. Vi vill gå hand i hand med kommunerna för att hjälpas åt och behålla vår välfärd. Vi känner att vi är en viktig aktör.
Segmentet samhällsfastigheter är fortsatt en stark marknad med god efterfrågan. Men det är klart att den nya omvärlden och ränteläget påverkar även oss.
När är det roligast på jobbet?
- Jag återkommer till att det är när jag känner att vi skapar ett värde, det är otroligt stimulerande. Det kan vara att man skapar värde till våra kunder, medarbetare och samhället eller värde i form av avkastning till våra ägare. När man till exempel gör något riktigt bra som man vet gör skillnad för kundens verksamhet. Och att det samtidigt är full fart, den kombinationen är fantastisk!
Hur ser framtiden ut?
- Vi har jobbat jättemycket med att förbereda oss för framtiden, bland annat genom en omorganisation. Vi har tydliggjort ansvar och arbetar på ett nytt sätt för att kunna vara nära våra kunder och bli ännu vassare på teknisk förvaltning och bidra till hållbar utveckling. Just nu är det full fart och det nya sättet att jobba känns hur bra som helst. Nu gäller det att få detta att fortsätta kännas bra och att alla ska känna sig trygga i detta framåt. Både medarbetare och kunder. Sen handlar det om att fortsätta knåda där man står och att aldrig slå sig till ro utan arbeta med ständiga förbättringar. Fokus på driftnettot är viktigare nu än någonsin. Vi ser ljust på framtiden för vi vet att behoven är stora inom vår delmarknad och vi har kompetensen att göra skillnad.
Idag finns Stenvalvet i sammanlagt 36 kommuner, i några för bolaget viktiga regioner.
- Vi är aktiva fastighetsförvaltare och vill vara nära våra kunder, därför har vi lokalkontor i de regioner vi verkar i, berättar Maria Lidström. Våra största regioner är Mälardalen, Skåne och Småland. Vi vill växa i de regioner vi finns men sneglar även på andra marknader som exempelvis Norrland, där finns vi idag i Umeå men här skulle vi gärna skapa ytterligare ett kluster.
Tre år in i vd-rollen, hur bra är du på att koppla bort jobbet?
- Det är klart att man lever med jobbet hela tiden på något sätt, men det blir absolut ingen stress för mig. En sådan här roll är på något sätt en livsstil.
Och något annat som blivit en livsstil är det Maria helst gör på fritiden, nämligen att segla. Och då är det inte bara nöjessegling bland kobbar och skär som gäller, utan kappsegling och tävling. Praktiskt då att hon inte är rädd för okänt vatten.
- Segling är min stora passion! Vi är ett gäng tjejer som tävlingsseglar - både bankappsegling, skärgårdssegling och havskappsegling. Den största utmaningen på året är Gotland Runt. Då är allt förutbestämt; exakt vilken minut vi ska sova, exakt vilken mat vi ska äta och såklart vem som gör vad.
Man måste planera, ha god framförhållning och hela tiden vara steget före. Och givetvis lagarbetet, det är jätteviktigt.
Ingenting lämnas åt slumpen, vilket resultat de vill nå i tävlingen sattes redan i januari. Målstyrning alltså... Det känns som om det finns många likheter med ett visst jobb?
- Det är typ samma saker med segling som gör att jag älskar mitt jobb. Man måste vara uthållig, ha en strategi och göra vägval. Man måste planera, ha god framförhållning och hela tiden vara steget före. Och givetvis lagarbetet, det är jätteviktigt.
Och fast jag anar svaret måste jag ju fråga vilken roll Maria själv har på båten?
- Jag brukar oftast stå vid rodret, ler hon. Alltså, segling är så himla kul! Det handlar både om frihetskänsla och utmaningar. Jag och min kompis, tillika skeppare, drog igång det här och började bokstavligt talat längst ner i botten, men myntade uttrycket ”Hur svårt kan det vara?” när vi började anmäla oss till tävlingar. Och vi satte hela tiden nya mål och klättrade i resultatlistorna. Och det är faktiskt lite samma sak på jobbet. Att våga mig ut på okänt vatten är inget problem för mig, för hur svårt kan det vara?