Varannan mäklare tror på oförändrade bostadspriser i vinter

Varannan mäklare tror på oförändrade bostadspriser i vinter

Ekonomi

30 november 2023

Mäklarkollen & Köparkollen, som är bostadsportalen Boneos trendspaning om bostadsmarknaden och som går ut till mäklare och besökare på Boneo, visar i november att 50 procent av mäklarna tror på mer stabil bostadsmarknad de kommande tre månaderna.

Ny statistik från Boneo visar att allt fler mäklare förväntar sig en stabilare bostadsmarknad i vinter. 50 procent, alltså varannan mäklare, tror på oförändrade bostadspriser de kommande tre månaderna, en ökning med åtta procentenheter. 37 procent av respondenterna spår sjunkande bostadspriser, vilket är en minskning med hela 15 procentenheter jämfört med oktober.

Hos bostadsköpare är förväntningarna något mer oförändrade. 35 procent tror på sjunkande bostadspriser, en minskning med fem procentenheter jämfört med föregående månad. Andelen köpare som tvärtom spår ökade priser ökar med tre procentenheter till 21 procent och 44 procent tror att priserna kommer att bli oförändrade.

Parallellt med en mer stabil bostadsmarknad står köpbenägenheten hos Boneos besökare fortsatt stadigt. Knappt sex av tio, 58 procent, planerar att köpa bostad inom sex månader.

– Hos både mäklare och köpare ökar nu tron på ett mer stabilt prisläge för bostadsmarknaden framåt – sannolikt mycket drivet av det senaste beskedet om den oförändrade styrräntan. Det gör att läget blivit mindre osäkert och köpare nu kan planera sin ekonomi bättre, vilket leder till fler bostadsaffärer samt stabila och kanske till och med ökande bostadspriser igen, säger Fredrik Engdahl, VD på Boneo.

World in Property

World in Property
redaktionen@worldinproperty.se