Var fjärde mer ekonomiskt stressad än vanligt inför jul
Bild: Bring

Var fjärde mer ekonomiskt stressad än vanligt inför jul

Ekonomi

27 november 2023

En av fyra (24 %) svenskar upplever ökad ekonomisk stress inför årets jul. Det visar en ny undersökning från Bring som har genomförts av Kantar Sifo.

Stigande inflation, ökade priser och högre räntor är bara några av de faktorer som gör att vi har mindre i plånboken. Det är tydligt att många svenskar upplever extra stress inför årets jul.

- Allra mest har stressen ökat bland samboende kvinnor med barn, samt bland ensamstående män med barn. I båda dessa grupper upplever 33 procent en ökad ekonomisk oro inför årets jul. Som leveransföretag ser vi att antalet paket från näthandeln ökar stort den här tiden på året. Att handla på nätet kan vara ett smart sätt att komma billigare undan, då du i lugn och ro hemifrån kan jämföra priser. Dessutom kan du få klapparna levererade på det sätt som passar dig bäst, säger Matilda Adelborg, presschef på Bring.

Totalt känner sig 24 procent av svenskarna mer ekonomiskt stressade i år. Andelen kvinnor som uppgett att stressen ökat är något högre (26 %) än hos männen (23 %).

- Julen är förknippad med både förväntan och stress och sätter press på ekonomin. Barnens ögon ska tindra, maten ska smaka underbart och alla ska vara sams och förtjusas av den fantastiska granen. I år kan det vara svårare än någonsin att infria allt som hör julen till, då många familjer har fått det svårare ekonomiskt till följd av kostnadsökningarna. Mitt absolut främsta råd är att anpassa julfirandet efter dina egna förutsättningar. Det gäller både i tid och pengar, skär ned på det du kan, julen blir bra ändå, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på Hypoteket.

Svårt att ändra en tradition

Julen är en väldigt traditionsbunden högtid och det kan just därför vara svårt att ändra traditioner och vanor som funnits med länge. Sociala medier kan bidra till att stressen ökar.

- Försök bortse från hur andra har det och utgå från din egen situation. I många familjer ligger huvudansvaret för att köpa julklappar och fixa det där lilla extra på kvinnan. Det kan vara ett skäl till att kvinnor i en relation känner sig mer stressade inför julen. Var uppmärksam på hur ni fördelar ansvaret, avslutar Wörmann.

Faktaruta

Privatekonomens tips för att minska den ekonomiska stressen i jul

  1. Prata med närstående om att dela på både utgifter och arbete. Vad gäller maten kan det handla om att föreslå knytkalas och att skära ned på antalet rätter vid julbordet. Var uppmärksam på hur ni fördelar ansvaret.
  2. Var ärlig mot vänner och släkt om den ekonomiska situationen. Många hushåll har det svårt, julen är inget undantag. Förståelsen för att ha sämre ekonomiskt utrymme har ökat i takt med att fler fått det svårt. Har du barn som är tillräckligt gamla för att förstå grundläggande privatekonomi - prata med dem om årets mer sparsamma jul.
  3. Räkna på det! Sätt dig ned och räkna på hur mycket julen får kosta dig eller er. Håll dig stenhårt till budgeten. Efter julen kommer dessutom nyår som också kostar extra. Dessa extra dyra månader ska täckas av samma lön. Ha som mål att undvika “fattigjanuari”
  4. Försök tona ned de materiella förväntningarna på julen och fokusera istället på att få till en fin ledighet med nära och kära.

Tre tips för en billigare jul

  1. Köp dina julklappar på rabatt. Passa på att köpa dina julklappar under Black Week. Du kan också använda prisjämförelsetjänster för att se var du kan köpa produkten till lägst pris.
  2. Leta efter julklappar på begagnatmarknaden. Allt fler är positiva till att få begagnade julklappar - och mycket som säljs (eller till och med skänks bort) på begagnatmarknaden är i nyskick – bara billigare. Sätt upp bevakningar på Tradera, Blocket och Marketplace så missar du inte när det du söker blir till salu.
  3. Man tager vad man haver. Många har skåp och förråd fulla av saker som inte används. Kanske har du till och med glömt bort vad du har hemma? En ljusstake som står och samlar damm i källaren kan bli mycket uppskattad av svärmor.

World in Property

World in Property
redaktionen@worldinproperty.se