Utredning lägger grund till billigt byggande Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Utredning lägger grund till billigt byggande

Bostäder

14 juni 2019

Regeringen har tillsatt en utredning om konkurrensen i byggbranschen. Målet är kunna bygga fler bostäder som många har råd att bo i, säger finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund (MP).

– Vi vet att efterfrågan är väldigt stor och vi vet samtidigt att det finns utmaningar på marknaden.

Utredningen ska bland annat titta på offentliga upphandlingar, som Konkurrensverket pekat ut som en utmaning för att producera prisvärda bostäder.

– Det handlar om hur man kan genomföra offentliga upphandlingar av bostadshus med möjlighet att sätta en bestämd hyresnivå på förhand. Det skulle göra att man får ut bostäder på marknaden som passar för den som har mindre plånbok och det finns det ett stort behov av i dag, säger Per Bolund.

En annan utmaning som utredningen ska titta på är de kommunala särkraven.

– Det finns aktörer som vill bygga till låg kostnad och till låga hyresnivåer, men där de i dag känner sig hindrade då det finns krav som försvårar deras verksamhet och där är vår målsättning att de istället ska uppmuntras.

Utredningen bygger på januariavtalet, den sakpolitiska överenskommelsen mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna och slutsatserna ska överlämnas till regeringen senast den 14 december 2020.

Av Helen Preutz/TT

Skribent

World In Property
redaktionen@worldinproperty.se