Uppgifter: Kuylenstierna planerade pengatvätt - "Det är bullshit"

Uppgifter: Kuylenstierna planerade pengatvätt - "Det är bullshit"

Juridik

20 november 2023

Joachim Kuylenstierna påstås ha diskuterat strategier för penningtvätt och beskrivit hur han involverar politiker för att undvika misstankar, enligt en ny bok som Aftonbladet har läst.

I den nyutgivna boken "Operation Playa: kokainets väg till Sverige" har journalisten och författaren Rikard Anderson granskat ett av Sveriges genom tiderna största knarkmål. Boken har två huvudpersoner men i den figurerar också Joachim Kuylenstierna, huvudägare och vd för Fastator.

Han levde under flera år på 90-talet tillsammans med Jonas Falks (huvudmannen) medåtalade moster Harriette Broman. I knarkhärvan misstänktes Broman vara den som tvättade mångmiljonbelopp åt Falk genom avancerade upplägg med fysiska och juridiska personer på internationell nivå. Harriette Broman dömdes i tingsrätten till fängelse i fem år och sex månader men friades i hovrätten.

I boken "Operation Playa" avslöjas nu att polisen under utredningens gång hade avlyssning på Joachim Kuylenstiernas telefon.

I ett samtal inspelat den 28 september 2009 hörs Kuylenstierna berätta för en svensk affärsbekant som bor i Schweiz hur man kan skapa en företagsstruktur för att hantera stora mängder kontanter utomlands och skicka tomma "luftfakturor" från ett utländskt bolag under ens kontroll till ett svenskt företag som man också kontrollerar.

I samtalet beskriver Kuylenstierna hur han planerat att hjälpa Jonas Falk med att sätta upp företagsstrukturen.

– För det är ju ett sätt för dom att tvätta pengar, säger Kuylenstierna i inspelningen.

Erhöll 44 miljoner

I boken "Operation Playa: kokainets väg till Sverige" framgår det att Joachim Kuylenstierna vid olika tillfällen mottagit pengar från sin tidigare flickvän Harriette Broman.

I mars 2009 betalade Harriette Broman 25 miljoner kronor för att förvärva 11 procent av aktierna i bolaget DK Properties, vilket resulterade i en värdering av bolaget på 230 miljoner kronor. Av köpesumman sägs 17 miljoner ha betalats kontant via det schweiziska bolaget Caversham SA.

Året efter styckades DK Properties upp och såldes av, och enligt boken "Operation Playa" erhöll Joachim Kuylenstierna 44 miljoner kronor som sin andel.

I polisens avlyssning hörs företagsledaren sedan beskriva de metoder han vanligtvis använder för att undvika nyfiket intresse och insyn i bolagen.

– Sen kan vi stoppa in... du vet. Jag har ju folk som sitter, jag stoppar in politiker och folk från Finansinspektionen i styrelsen för det här börsbolaget. Så då innebär det att det är helt vattentätt, det är aldrig någon som kommer att titta på det här bolaget, säger Kuylenstierna i samtalet.

"Bullshit är det"

När Aftonbladet pratar med Kuylenstierna vill han inte kännas vid uppgifterna om att tvätta pengar.

– Det var det dummaste jag har hört, säger han.

– Jag kan återberätta det här samtalet för någon annan, och så kan jag klippa det precis som jag vill. Bullshit är det.

Efter det första samtalet med Aftonbladet når Kuylenstierna ut till tidningen via sms.

”Jag fick läsa en text av en inspelning du skickade till vår styrelseordförande från 2009. Detta samtal minns jag väl. Det var ett udda möte som skulle ske. Dock blev mötet aldrig av då jag efter att ha rådfrågat advokater om dess laglighet. Affären skulle vara olaglig enligt svensk lag”, skriver han.

 

Pernilla Gilbert

World in Property
pernilla.gilbert@worldinproperty.se