Unika lösningar vid renoveringen av Nationalmuseum Foto: Anna Danielsson/Nationalmuseum

Unika lösningar vid renoveringen av Nationalmuseum

Stadsutveckling

12 november 2018

Teknikkonsultföretaget Bengt Dahlgren fick ett prestigefullt uppdrag i samband med renoveringen av Nationalmuseum som nu är nominerat till Årets Bygge.

Ett av de företag som varit med under renoveringen är teknikkonsultföretaget Bengt Dahlgren. De fick det prestigefyllda uppdraget att projektera ny luftbehandling, klimatanläggning, sprinkler- och styr- & övervakningssystem i byggnaden och det har varit ett väldigt nära samarbete med fastighetsägaren Statens Fastighetsverk och inte minst hyresgästen Nationalmuseum i alla skeden, från programhandling till system- och bygghandling samt även i produktionsskedet.

- Vi är otroligt stolta att få ha varit del av detta enormt prestigefulla och spännande projekt. Man kan likna det vid att vi har installerat 16 Ferrarimotorer i en 150 år gammal T-ford som nu ska köra Formel 1, säger Tomas Engdahl, Bengt Dahlgren.

Utmaningarna under renoveringen var många och tuffa, men något av det tuffaste var klimatkraven samt alla installationer som skulle vara dolda i en unik och gammal byggnad. Bengt Dahlgren tog fram unika lösningar som anpassades för byggnaden där klimatiseringen och sprinkling av lokalerna sker via takrosetterna som sitter 12 meter upp i taken.

Av Pernilla Gilbert

Skribent

World In Property
redaktionen@worldinproperty.se