Undersökning: Det här skäms vi mest över i våra hem Foto: Skanska

Undersökning: Det här skäms vi mest över i våra hem

Bostäder

1 november 2019

Brukar du gömma undan grejer när du får gäster? Eller finns det kanske saker i ditt hem som du gärna visar upp lite extra? En ny undersökning från Skanska visar vad vi skäms över mest.

Skanska har låtit Kantar Sifo genomföra en undersökning som visar vad vi är mest stolta över i våra hem. Inredningsdetaljer såsom prydnadssaker, textilier och växter toppar listan. Möbler, böcker och konst följer därefter. Teknik är dock inget vi skryter med, endast åtta procent uppger nämligen att de är stolta över sina teknikprylar. Undersökningen visar också att var tredje är stolt över allt i hemmet.

Men vad skäms vi egentligen över i våra hem? Faktum är att varannan person inte skäms för något alls. Dock visar undersökningen att allra vanligast är det att skämmas över att det inte är städat. Det uppger hela 29 procent. Väggfärgen och disken är också saker som vi skäms över.

– I Sverige lägger vi generellt sett både tid och pengar på att trivas i våra hem. Detta är något som avspeglar sig i vår undersökning då majoriteten uppger att de inte skäms över något i hemmet. Samtidigt visar det sig att många skäms över att det inte är städat. Ett tips är därför att satsa på förvaring, med smarta förvaringsmöjligheter är det lättare att hålla ordning och reda hemma, säger Magnus Lambertsson, försäljnings- och marknadschef på Skanska Nya Hem.

Männen mer stolta över tekniken

Vad vi främst är stolta över skiljer sig dock mellan könen. Hela tolv procent av männen är stolta över teknikprylarna. Motsvarande siffra bland kvinnorna är endast fyra procent. Kvinnorna är däremot mer stolta över inredningsprylarna än männen, 23 respektive 15 procent uppger nämligen detta.

Av Redaktionen

Faktaruta

Topplista: Det här är vi mest stolta över i hemmet

1. Inredningsdetaljerna

2. Möblerna

3. Böckerna

Topplista: Det här skäms vi mest över i hemmet

1. Att det inte är städat

2. Väggfärgen/tapeten

3. Disken

Källa: Kantar Sifo på uppdrag av Skanska

Skribent

World In Property
redaktionen@worldinproperty.se