Tusentals nya bostäder till Jägersro
Foto: Jägersro

Tusentals nya bostäder till Jägersro

Bostäder

18 januari 2019

MKB kommer att bygga tusentals nya bostäder på Jägersro. Det är den största kommunala bosatsningen på decennier.

Under 2017 köpte MKB trav- och galoppanläggningen Jägersro av Skånska Travsällskapet. Genom förvärvet ville MKB komma att säkra framtida byggrätter, för egen exploatering och eget bostadsbyggande. För de 400 000 kvadratmeter mark fick MKB ge 775 miljoner kronor.

– MKB öppnar dörren för att ta ansvar för en ny spännande stadsutveckling med blandad bebyggelse i en grön miljö. Vår förhoppning är att kunna finna strategiska partners som vill utveckla stadsdelen tillsammans med oss. Det känns också roligt om vi kan vara en del i utvecklingen av hästsporten i Malmö, sa Terje Johansson, vd, då.

Nu står det klart att det planeras för inte mindre än 3 400 bostäder i diverse olika upplåtelseformer. Om inte ännu fler.

– Ursprungsplanen säger 3 400 lägenheter i området, men jag tror det blir en hel del mer. Vi vill få in kommersiella aktörer för att bredda kompetensen och den finansiella basen. Det ger möjlighet till en bra stadsdel, säger MKB:s affärsutvecklingschef Gunnar Östenson till Sydsvenskan.

Bildar nytt bolag

Redan vid köpet öppnade också MKB upp för försäljning av mark för bostads-, kommersiella- och serviceändamål till andra privata aktörer.

Och det finns också planer på att MKB ska bilda ett nytt bolag med privata aktörer för att kunna ro projektet iland. I ett brev till kommunfullmäktige ansöker bolaget om tillstånd för en sådan bolagsbildning.

”Detta är en möjlighet att tillsammans med kommersiella aktörer utveckla ett större område i Malmö. Möjligheterna ligger i den breddade kompetensen och erfarenheterna samt en ökad styrka i genomförandet”, skriver Terje Johansson till kommunen.

Tanken är att det kommunala bostadsbolaget ska bilda bolaget Hoppet Partner Holding med två andra aktörer. Vilka det blir vill MKB inte avslöja i dagsläget.

Om allt går enligt plan kan de första boende flytta in under 2026.

Av Jesper Lögdahl

World in Property

World in Property
redaktionen@worldinproperty.se