Turbulent hos bostadsjätten: VD sparkas efter hård kritik Leif Danielsson lämnar posten som VD i Nordea Sverige efter hård kritik för uteblivna resultat och otillräcklig framdrift i verksamheten,

Turbulent hos bostadsjätten: VD sparkas efter hård kritik

Personnytt

3 mars 2022

Chefsturbulensen fortsätter hos en av nordens största bostadsutvecklare. Nyligen sparkades koncernchefen och nu får svenska VD:n gå efter hård kritik.

I september avgick norsk-svenska Nordrs koncernchef Baard Schumann med omdelbar verkan. Orsaken var delade meningar med bolagets styrelse om hur verksamheten ska drivas.

Och igår kväll kom beskedet att även svenska VD:n Lars Danielsson får sparken och lämnar bolaget omedelbart.

Pål Aglen, som tog över som tillförordnad  koncernchef efter Baard Schuman, blir nu även tillförordnad VD för Nordr Sverige.

I ett korthugget pressmeddelande skriver Nordr att "Leif Danielsson lämnar sin post med omedelbar verkan efter uteblivna resultat och otillräcklig framdrift i verksamheten".

– Den svenska verksamheten levererar inte de resultat som styrelsen och ägarna förväntar sig. Resultatet speglar inte heller den underliggande potential som vi vet finns i den svenska verksamheten. Nu handlar det om att jobba för att frigöra potentialen genom samarbete, ansvarstagande och fokus på kärnverksamheten: sälj, projektstyrning och marginaler, säger På Aglen.

Lars Danielsson hann bara vara VD i Nordr Sverige ett knappt år. Han tillträdde tjänsten i mitten av mars 2021.

Lars Danielsson kom till Nordr, dåvarande Veidekke Eiendom, i slutet av 2019 som COO. Tiidigare arbetade han på Karlastadens Utvecklings AB, Agora och Peab Bostad.

Under året 2021 sålde Nordr 1 515 bostäder (1 218 netto), varav 998 i Sverige och 517 i Norge. Det var en nedgång med 215 bostäder i Sverige och 14 i Norge.

Under Q4 2021 sålde Nordr totalt 568 bostäder (461 netto), varav 407 i Sverige och 161 i Norge. För perioden var det en negång i Sverige med 172 bostäder medan försäljningen i Norge ökade med 51 bostäder.

För januari månad meddelade Nordr att man nådde en överraskade god försäljning - motsvarande över en miljard kronor.

Tittar man närmare på sifrorna för månaden så gick den norska försäljningen om den svenska. I Norge såldes 124 bostäder medan det bara såldes 49 i Sverige

Några försäljningssiffror för februari har i skrivande stund inte publicerats.

Av Jörgen Hallström

 

Skribent

World In Property
redaktionen@worldinproperty.se