Trendspaning: Så söker företag kontor i Sveriges tre största städer
Bild: Unsplash

Trendspaning: Så söker företag kontor i Sveriges tre största städer

Analys

3 oktober 2023

Nya siffror från Lokalguiden visar att sökningarna på kontor i centrala lägen minskat något under september månad.

Sökningarna för kontorslokaler på 10-100 kvadratmeter, i de centrala delarna av Sveriges tre största städer, minskade i Stockholm med 32 procent, i Göteborg med 48 procent och Malmö med 39 procent under september jämfört med samma period förra året. Jämför man september månad med föregående månad i år har sökningarna ökat med 18 procent i Stockholm medan de minskat med 8 procent i Göteborg och med 31 procent i Malmö.

Bland sökningarna på kontorslokaler på 100-250 kvadratmeter minskade sökningarna under september med 23 procent i Stockholm, i Göteborg med 36 procent och i Malmö med 17 procent jämfört med föregående år. Jämfört med föregående månad, augusti, har sökningarna under september minskat med 0,5 procent i Stockholm medan de ökade med 20 procent i Göteborg och 19 procent i Malmö.

– Augusti månad fick en rivstart när det gäller lokalsökandet, i några av storleksspannen såg vi kraftiga ökningar. Under september har nu sökningarna minskat något, men vi kan se att de lokalsökande företagen fortfarande är på hugget och letar nya kontorslokaler, säger Daniel Åberg, vd på Lokalguiden Sverige AB.

I Stockholm minskade sökningarna på kontor under september i storleksspannet 250-400 kvadratmeter med 36 procent, i Malmö med 58 procent medan de ökade med 24 procent i Göteborg jämfört med samma period förra året. De kraftigaste ökningarna hittar vi i september jämfört med augusti månad, de ökade med 32 procent i Stockholm, 57 procent i Göteborg och med 12 procent i Malmö.

I spannet 400-600 kvadratmeter minskade antalet sökningar under september jämfört med samma period förra året, de har backat med 19 procent i Göteborg och 66 procent i Malmö medan Stockholm fick en liten ökning på 1 procent. Jämför man med föregående månad ser vi dock att siffrorna ökat under september med 39 procent i Stockholm, 27 procent i Göteborg medan de minskat med 1 procent i Malmö.

I det allra största spannet, 600+ kvadratmeter, syns en del överraskningar. Jämfört med föregående år minskade sökningarna i Stockholm med 5 procent, i Göteborg med 29 procent och i Malmö med 47 procent. Jämför man med föregående månad har dock sökningarna ökat, i Stockholm med 20 procent, i Göteborg med 36 procent och i Malmö med 12 procent.

– Det är intressant att se hur de större ytorna fortsätter att öka för andra månaden i rad. Det kan bero på att företag runt om i landet försöker samla sina anställda på ett ställe. Vi hoppas att efterfrågan fortsätter att öka, säger Daniel Åberg avslutningsvis.

World in Property

World in Property
redaktionen@worldinproperty.se