Trendspaning: Kontorssökningar i Sveriges tre största städer
Bild: Unsplash

Trendspaning: Kontorssökningar i Sveriges tre största städer

Analys

11 september 2023

Nya siffror från Lokalguiden visar att sökningarna på kontor i centrala lägen ökat något efter sommaren, speciellt i några av storleksspannen.

Sökningarna för kontorslokaler på 10-100 kvadratmeter, i de centrala delarna av Sveriges tre största städer, minskade i Stockholm med 24 procent, i Göteborg med 29 procent och Malmö med 11 procent under augusti jämfört med samma period förra året. Jämför man augusti månad med föregående månad i år har sökningarna ökat med 52 procent i Stockholm, 39 procent i Göteborg och med 56 procent i Malmö.

Bland sökningarna på kontorslokaler på 100-250 kvadratmeter ökade sökningarna under augusti med 14 procent i Stockholm medan de minskade i Göteborg med 13 procent och i Malmö med 9 procent jämfört med föregående år. Jämfört med föregående månad, juli, har sökningarna under augusti ökat med 65 procent i Stockholm, 61 procent i Göteborg och 39 procent i Malmö.

– Det är roligt att se att siffrorna ökat något efter sommaren, många lokalsökande företag tar nu nya tag och letar kontorslokaler, säger Daniel Åberg, vd på Lokalguiden Sverige AB.

I Stockholm minskade sökningarna på kontor under augusti i storleksspannet 250-400 kvadratmeter med 35 procent, i Göteborg med 6 procent och i Malmö med 57 procent jämfört med samma period förra året. De kraftigaste ökningarna hittar vi i augusti jämfört med juli månad, de ökade med 94 procent i Stockholm och med hela 122 procent i Göteborg medan de minskade med 26 procent i Malmö.

Även för kontorslokaler i spannet 400-600 kvadratmeter minskade antalet sökningar under augusti jämfört med samma period förra året, de har backat med 9 procent i Stockholm, 7 procent i Göteborg och 59 procent i Malmö. Jämför man med föregående månad ser vi dock att siffrorna ökat under augusti med 73 procent i Stockholm, 55 procent i Göteborg och med 34 procent i Malmö.

I det allra största spannet, 600+ kvadratmeter, syns en del överraskningar. Jämfört med föregående år minskade sökningarna i Stockholm med 0,5 procent, i Göteborg med 36 procent och i Malmö med 37 procent. Jämför man med föregående månad har dock sökningarna ökat kraftigt, i Stockholm med 103 procent, i Göteborg med 30 procent och i Malmö med 34 procent.

– Företag runt om i landet fortsätter att anpassa sina lokalbehov till nya arbetssätt och nu när hösten kommer och många kanske står inför kontraktsutgångar hoppas vi att efterfrågan kommer att öka, säger Daniel Åberg avslutningsvis.

Pernilla Gilbert

World in Property
pernilla.gilbert@worldinproperty.se