Transaktionsfesten fortsätter under 2017

Transaktionsfesten fortsätter under 2017

Ekonomi

15 september 2017

Transaktionsfesten på den svenska kommersiella fastighetsmarknaden fortsätter. Den visar ännu inte på några avmattningstecken.

 

Det är analysfötegaet Datscha som i en ny rapport tittat på hur det första halvåret 2017 varit. Och det redogör för att det är positiva vindar med höga transaktionsvolymer under både det första och andra kvartalet.

Transaktionsvolymen för första halvåret 2017 i Sverige uppgår till 90 miljarder, vilket är en minskning med 14 procent jämfört med samma period 2016, som i ett historiskt perspektiv är all-time-high, enligt bolaget. Detta berodde bland annat på Castellums stora köp av Norrporten för cirka 22,6 miljarder som bidrog till att det blev ett rekordår.

De utländska köparinslaget steg samtidigt till närmare 30 procent, vilket kan kopplas till den osäkerhet som råder på andra europeiska marknader.

Stockholms kommun är i topp bland kommunernas omsättning, med 18,5 miljarder. Nacka är den kommun som har ökat mest procentuellt sett, vilket beror på den stora affären där Carlyle Group sålde 10 fastigheter i Nacka Strand till Alecta AB.

Transaktionsvolymerna i de olika fastighetssegmenten var höga i jämförelse med de tidigare historiska halvårsresultaten.

Bostäder var det hetaste segmentet med en andel på 28 procent tätt följt av kontor med 24 procent. Handel var det segment som ökade mest under första halvåret, i jämförelse med första halvåret 2016, och ökningen var hela 26 procent. Kontor är det segment som har minskat mest i jämföresle med 46 procent.

Datscha har även sammanställt vilka säljrådgivare som var mest framgångsrika under årets första sex månader.

Catella (17,8 procent) stod för störst andel av den totala transaktionsvolymen bland säljrådgivarna, på andra plats hamnar CBRE (16,8 procent). Efter halvårsskiftet kan det även noteras att Cushman & Wakefield står bakom flera större affärer. 

Av Redaktionen

Skribent

World In Property
redaktionen@worldinproperty.se