Previous Next

Tosito växer med närhet och engagemang som ledord

Reportage

27 september 2021

Under september har Tosito blivit storägare i börsbolaget Randviken och småländska PHL. Men fastigheter i Stockholm eller börsnotering lockar inte. Tosito vill växa med närhet och engagemang som ledord.

Tosito grundades 2004 i Jönköping och ägs idag via bolag av två av grundarna; Tommy Fritz och Stig-Olof Simonsson.

Båda välkända profiler i Jönköping - staden som de älskar.

Stig-Olof Simonsson driver Simonssongruppen, via vilket han är ägare i Tosito.

Och Tommy Fritz är VD i Tosito. Han har en bakgrund i dels ishockey, dels fastigheter. Han spelade tre elitseriesäsonger i Jönköpings stolthet, HV71, och var under drygt två och ett halvt år klubbdirektör i föreningen – fram till våren 2010. Dessförinnan hade han en 17-årig karriär som bland annat regionchef och fastighetschef inom Riksbyggen.

Tosito har utvecklats till en ledande fastighetsaktör i Jönköping. Under de senaste åren har expansionen accelererat och bolaget har även investerat i projekt på andra orter – och blivit delägare i andra fastighetsbolag.

Fastighetsbestånd om tre miljarder

– Vårt fastighetsbestånd uppgår i nuläget till cirka tre miljarder kronor. Vi har ungefär 500 nya bostäder i produktion just nu. Totalt har vi produktion för cirka en och en halv miljard igång. Och vi har 2 500- 3 000 byggrätter som kommer att vara färdigbyggda inom ett antal år, berättar Tommy Fritz.

Det senaste året har en rad stora projekt inletts i Jönköpingsområdet. Dessutom har Tosito startat projekt i Göteborg – i samverkan med Serneke i Karlastaden – och i Linköping.

I början av september i år sålde Tosito en lager- och industrifastighet i Nässjö för 205 miljoner till Randviken. Tosito blir genom affären storägare i börsbolaget, vars tillväxtmål är ett fastighetsvärde om tio miljarder kronor innan utgången av 2023.

Bara några dagar senare köpte Tosito hälften av det lokala småländska bolaget PHL Fastigheter med ett fastighetsbestånd som omfattar bostäder och kommersiella lokaler i Vaggeryd. PHL planerar bland annat för cirka 300 bostäder de kommande åren.

”Inte aktuellt med externa ägare”

Med den senaste tidens starka utvecklingen är det lätt att tro att Tosito snart kommer att bli uppköpt eller introduceras på börsen. Eller i vart fall släppa in en ny större delägare. Men det är inte aktuellt förklarar Tommy Fritz.

– Vi är ett något mindre fastighetsbolag med stort engagemang i det vi gör. Vi vill prova nya grepp och bygga samhälle på ett positivt vis och trivs med att kunna ta snabba beslut utifrån vårt synsätt. Därför är det inte aktuellt med börsnotering eller externa ägare. Jag och Stig-Olof träffas en gång i veckan och kan då ta våra beslut, utan att behöva ta hänsyn till någon stor organisation, externa ägare eller börsen. Det passar oss.

– Men vi är gärna ägare i andra bolag där vi tror att vi kan bidra. Och vi ingår gärna olika former av partnerskap där vi ser ömsesidig nytta. Det är givande och utvecklande att samverka med andra duktiga aktörer och utveckla berikande relationer.

Tosito har inte behov av externt kapital.

– Nej, vi söker inte kapital även om vi håller ganska hög takt i produktionen. Vi är lågt belånade med bra bankfinansiering, förklarar Tommy Fritz.

Fortsatt expansion i hög takt

Det är heller inte fråga om att slå av på expansionstakten.

– Vi kommer att fortsätta vår expansion med en hög aktivitetsnivå. Jönköping är vår bas men vi är intresserade av angränsande områden. Affären där vi blev hälftenägare i PHL är ett aktuellt exempel på expansion i en närliggande kommun. Sedan har vi ju projekten i Göteborg och Linköping, säger Tommy Fritz.

I Göteborg är det samarbetet med Serneke och del av kvarteret Capella som innehåller Brf Atmosfär och hyresrätter i Karlastaden som gäller i nuläget.

Atmosfär byggs i 17 våningar och enligt kraven för hållbarhetsmärkning Svanen. Granne är Karlatornet – Nordens högsta bostadshus med skybar på 245 meters höjd.

Brf Atmosfärs innehåller 125 lägenheter som har släppts för försäljning med inflyttning sommaren 2023.

– Vi gillar att hålla oss på hemmaplan och har tackat nej till projekt som vi känner ligger för långt bort, i orter där vi inte har lokalkunskap och kontaktnät. Men det finns några undantag av olika skäl. Göteborg är ett sådant. Vi gillar staden och när vi fick möjlighet att medverka i Karlastaden tog vi snabbt beslut och etablerade oss där direkt. Nu är vi på plats i Göteborg med eget kontor och ser det som en långsiktig satsning, säger Tommy Fritz.

– Vi kommer inte att bli lika stora i Göteborg som i Jönköping med omnejd, där vi står för 30-40 procent av bostadsproduktionen. Men vi vill bidra positivt i Göteborg med vårt sätt att arbeta.

I Linköping har Tosito inlett samarbete med Gärahovs Bygg gällande exploatering av fastigheten Ryttargårdskyrkan i stadens centrum.

– Detta blir ett mycket spännande bostadsprojekt i ett expansivt område. Det är i ett av centrala Linköpings absolut bästa lägen i närhet till Universitetssjukhuset. Här ska 250-300 bostäder uppföras, säger Tommy Fritz.

Närhet och engagemang är ledorden

Tositos expansion sker, och kommer att ske, mycket selektivt.

– Närhet och engagemang är ledorden. Vi vill i första hand verka i vårt närområde eller på orter i närheten. Vi kan också gå in i projekt som har rätt känsla vad gäller inriktning och partners – som i Göteborg och Linköping. I dagsläget är vi inte intresserade av att köpa fastigheter eller starta projekt i Stockholm, men vi får se vad framtiden visar, säger Tommy Fritz.

Tonvikten i Tositos verksamhet ligger på bostäder. Men man vill gärna ta helhetsgrepp i stadsutveckling.

– Nyproduktion av bostäder är vår huvudinriktning men vi kompletterar gärna med spännande fastigheter inom logistik och kommersiell verksamhet, säger Tommy Fritz.

– Inom bostäder anpassar vi varje projekt utifrån volym och karaktär. Ofta bygger vi hyresrätter för egen långsiktig förvaltning men det kan också bli bostadsrätter som vi säljer. I många lägen blir det bäst med en mix av de båda upplåtelseformerna.

Han menar att det ligger en styrka i att Tosito är aktivt i alla typer av fastighetssegment i sitt geografiska kärnområde.

– Vi kan hantera projekt med både alla typer av bostäder och lokaler med olika inriktning. Vi tycker allra bäst om större stadsdelsprojekt där vi får ta ett större grepp och ansvar. Då kan man se till helheten vad gäller både stadsbyggnad och ekonomi – mer lönsamma inslag i bebyggelsen kan stötta de delar som ha en tuffare ekonomi. Ansvar förpliktar – och det gillar vi.

Satsningar inom hållbarhet

Tommy Fritz menar att fastighetsbolag kan göra mycket för ökad hållbarhet.

– Att välja byggmaterial med omsorg och köpa all el från vindkraft är exempel på det vi gör för att minska klimatavtrycket. Även här vill vi hålla ögonen öppna och ta snabba beslut när vi ser möjligheter att göra mer.

Ett klimatrelaterat projekt som Tosito nyligen lanserade är ett samarbetsavtal med Zimpel Charging för en storsatsning på laddsystem för elfordon i området Kärnekulla i Habo.

Kärnekulla kommer att innehålla cirka 800 bostäder och samtliga boende kommer erbjudas laddsystem av Zimpel.

Zimpel Charging erbjuder en paketerad laddlösning i abonnemangsform vilket gör att bostadsrättsföreningar eller fastighetsägare inte behöver fundera över komplexa frågor som teknikval, finansiering, drift etc.

Exempelvis kan en bostadsrättsförening och dess boende ladda sina bilar i en flexibel och skalbar tjänst där allt från hårdvara till drift och övervakning ingår.

– Satsningen på laddsystem för elbilar är något vi vill ta vidare till andra områden. Vi kan som sagt ta snabba beslut och agera effektivt när vi vill satsa på något. Fastighetsbolag kommer säkert att allt mer erbjuda sina hyresgäster olika former av kringservice, typ laddsystem. Vi följer utvecklingen och agerar när vi ser ett behov som passar att vi fyller, säger Tommy Fritz.

– Vi ser också samhällsengagemang som en viktig del i vår företagskultur. Vi sponsrar olika föreningar och sociala satsningar, främst kopplat till idrott, ungdomar och familjer som har det tufft. Avspark är ett projekt där vi stöttar ett tjugotal föreningar med att locka tillbaka ungdomar till sina aktiviteter när Corona-restriktionerna lättas.

Av Jörgen Hallström

Skribent

World In Property
redaktionen@worldinproperty.se