Previous Next

Torsdagsintervjun: "Tobin mår faktiskt bra"

Reportage

21 juni 2018

Tobins vd Erik Karlin berättar för World in Property om nya hyresprojekt, Klöverns storköp av aktier och att vakna upp till en oväntat tuff kris.

 

Den senaste tiden har Tobin och dess ekonomiska situation uppmärksammats i svensk affärs- och fastighetspress. Så sent som för några veckor sedan tvingades bolaget gå ut med information om att de behövde lån på en halv miljard för att säkra fortsatt bostadsproduktion. I samma pressmeddelande stod det också att projektpengarna var slut i mitten av juli.

Detta skapade, inte helt oväntat, en hel del rubriker och det är otvivelaktigt så att bolaget har haft en situation där finansiella medel måste in till bolaget. Samtidigt är det, som de flesta vet, så för många bolag i branschen. De behöver ta in pengar genom nyemissioner och via banklån vare sig det är en marknadskris eller inte.

Nu är Tobins vd Erik Karlin, som bildade bolaget i början av 2010, trött på medielogiken och de, som han ser det, skruvade rubrikerna. Han menar att Tobins situation inte alls är så som den framställts i medierna.

– Jag läste en artikel om att vi vunnit ett designpris där rubriken började med orden ”efter ekonomikrisen” och det där är trams tycker jag, Tobin mår faktiskt bra. Klövern är sedan en tid tillbaka huvudägare i bolaget och det har sedan de blev det egentligen inte funnit några tveksamheter kring bolagets stabilitet. Vi har varit väldigt trygga med all finansiering, men sen måste vi gå ut i pressmeddelande och berätta vad vi gör och hur vi tänker och så här i efterhand kan jag känna att formuleringen att pengarna höll på att ta slut var olycklig, men den informationen har vi försökt att rätta till. Vi visste att banklånen var på väg in, men vi var tvungna att offentliggöra informationen.

Säkrat pengar

Nu har bolaget säkrat finansiering för en del av sina projekt. Via banklån har bolaget fått ett kapital på 513 miljoner kronor och väntar in ytterligare 170 miljoner genom en emission. När dessa pengar är inne i bolaget har de finanser så de klarar sina åtaganden.

Att det dessförinnan varit ett tuff halvår råder det dock inget tvivel om. Hela branschen började skaka under den gångna hösten och redan för ett år sedan under våren 2017 började Karlin och hans kollegor på Tobin se varthän det barkade.

– Under förra våren visade det sig att det blev ett överutbud på en del marknader och vi kunde se att det startades flera stora projekt på samma platser, vilket gjorde att prisbilden justerades ner en aning och vi kunde se att nyproduktion inte längre var så het som den en gång varit. Och hösten blev tuff, det var en intensiv period där vi tittade på flera olika finansieringsmöjligheter. Bland annat kikade vi på fastighetsfonder och även på att sälja av projekt, men det valde vi att inte göra. I grund och botten var nog de flesta bolag i branschen överraskade över att den positiva finansieringsmarknaden stannade så snabbt som den gjorde. Det är på något sätt finansieringen som är syret i den här branschen och just då hade vi en för tunn balansräkning för att driva den portfölj vi hade, men sen kom Klövern in och sedan dess har den frågan varit borta från bordet.

Få sålda bostäder

I rapporten för första kvartalet 2018 visade siffror på att bolaget endast sålt tre stycken lägenheter. Även detta blev så klart en bra rubrik för branschmedier. Och lösryckt ur sitt sammanhang är det så klart en uppseendeväckande låg siffra. Om fokus ligger på att sälja enskilda lägenheter vill säga. Något som Tobin aldrig egentligen trott på.

– Om du räknar antalet sålda bostäder så blir det en låg siffra, men vi har aktivt inte varit ute efter att sälja enskilda lägenheterna för det går alltid, det är ju bara att sänka priser för det finns köpare. Vi vill istället färdigställa det vi producerar. Just nu är det trögt och det har mycket att göra med att det är svårt för kunderna att finansiera sina köp och det måste tyvärr alla bolag ta hänsyn till.

Det är fortsatt så att politikerna i Rosenbad tillsammans med Finansinspektionen använder sina metoder för att dämpa priserna och stabilisera marknaden. Metoder som många, både fastighetsbolag och konsumenter, tycker ganska så illa om. Så sent som i mars kom det skärpta amorteringskravet och i kombination med att bankerna har ett handpenningskrav på 15 procent av köpeskillingen gör det att många potentiella köpare stängs ute från bostadsrättsmarknaden.

Blir bättre

Sedan har priserna även under tid stegrats vilket också skapat en tuffare situation för köparnas finansierinsgmöjligheter. Enligt en rapport från SBAB visar det sig att om du ska köpa en bostadsrätt på cirka 30 kvadratmeter med ett slutpris på närmare 2,8 miljoner behöver du först en insats på över 418 000 kronor samt en månadslön på 36 500 för att överhuvudtaget få ta ett lån.

Så hur rättar man till det här? Erik Karlin tror att marknaden reder ut mycket själv. Han ser framför sig att prisbilden på den bostadsproduktionen som nu pågår och som går ut till försäljning under nästa år kommer att ha stabiliserats. Han menar att människor inte kommer att vilja köpa en lägenhet till vilket pris som helst utan att det kommer att bli ett större och bredare utbud som skapar en sundare marknad. Sen menar han att det också är viktigt att politikerna måste sluta lägga sig i hur kunder ska finansiera sitt boende.

– Att staten ska tala om för dig vad du ska ha för uppgörelse med din bank är inte så liberalt och den inställningen är jag tveksam till. De politikerna faktiskt har gjort är att begränsa de människor som egentligen har betalningsviljan, men på grund av finansieringsproblematik inte längre har någon betalningsförmåga. Jag tycker inte heller politikerna verkar vilja ta sig an frågan i sin helhet vilket är ett problem och det verkar inte vara en speciellt het valfråga heller.

Utveckla hyresrätter

I samband med att bostadskrisen löpt på har många bolag med bostadsrättsfokus funderat över möjligheterna att antingen konvertera till eller projektera hyresrätter. Så även Tobin. Denna tanke fanns dock innan det började blåsa. I dag har de tankar på att göra om två av sina projekt, men ser även över möjligheterna att bygga nya hyresrätter. Sen tittar bolaget ständigt på nya affärsmöjligheter i andra delar av landet.

– Vi tittar geografisk på andra delar av Sverige och där är storstadsregionerna de som är mest intressanta. Om vi ska starta projekt så behöver vi en starkt bostadsrättsmarknad med god likviditet, sen får vi se var de tankarna landar och än är inget bestämt. När vi pratar om hyresrätter så kan vi absolut tänka oss att konvertera befintliga bestånd, men det kan vi göra först om ingångsvärdet på marken tillåter det i lite billigare områden. Sen finns det alltid lösningar på att bygga hyresrätter tillsammans med någon annan aktör eller exempelvis en kommun, men vår tanke är ändå i slutändan att avyttra bostäderna efter en period.

Just nu har bolaget fem projekt på gång och ytterligare några till kommer till hösten. Bland annat har bolaget fortsatt att utveckla Sundbyberg där de, när allt är klart, kommer att ha byggt 500 bostäder och i Tyresö väntar projektet Alma på att bli färdigbyggt där det kommer att finnas 300 lägenheter. Karlin menar att bolagets styrka är just att hitta rätt områden och utveckla rätt typ av fastigheter som är efterfrågade. För snart är marknaden stabil igen. Och allt är som vanligt.

– Vi har alltid haft ambitionen att vi ska bygga riktig bra bostäder som ska tillföra något till stadsmiljön och vi har både stora och innovativa projekt på gång. Vi har lyckats vara kreativa och har bra utvecklare som får in bra byggrätter och jag tror att vi om fem år är både bredare och större än vi är i dag. Vi ser att marknaden på framför allt på begagnatsidan är stark så länge du är på rätt lägen och vi har många bra lägen.

Av Jesper Lögdahl

Skribent

World In Property
redaktionen@worldinproperty.se