Toppolitiker åtalas – lurat fastighetsbolag Foto: Pixabay

Toppolitiker åtalas – lurat fastighetsbolag

Ekonomi

26 april 2019

En toppolitiker åtalas för grovt bedrägeri. Han  misstänks ha lurat till sig pengar från ett kommunalt fastighetsbolag.

Politikern, verksam i Södermanland, är bland annat misstänkt för att under nästan sju år, från januari 2011 till december 2017, ha begärt ersättning för förlorad arbetsinkomst, trots att han inte har haft rätt till det. Förutom att han även varit nämndeman i en av Sörmlands tingsrätter hade han utöver det flera politiska uppdrag.

Han har bland annat varit styrelsemedlem i ett fastighetsbolag, som för några år sedan slogs ihop med kommunens stora allmännyttiga fastighetsbolag.

Enligt åtalet ska mannen, vid sju tillfällen under 2015, ha begärt och fått ersättning på totalt 25 000 kronor från fastighetsbolaget för förlorad arbetsinkomst.

Chefsåklarare Martin Tidén anger i stämningsansökan att flera personer kommer att vittna om att mannen inte haft något arbete som gett honom en inkomstförlust.

Politikern ska också ha lämnat falska handlingar, och ha diktat upp en person som skulle bekfräfta att kraven på ersättning var korrekta.

Bevismaterialet från åklagarsidan visar på mejl från Arbetsförmedlingen och handlingar från Försäkringskassan som visar på att han inte haft något arbete.

– Han förnekar brott, men vad han sagt får du fråga honom eller hans försvarare om, säger Martin Tidén till Hem & Hyra.

När rättegången mot politikern ska börja är oklart.

Av Pernilla Gilbert

 

Skribent

World In Property
redaktionen@worldinproperty.se