Tidigare Balderanställd dömd – lurat bolaget på miljoner Foto: Pixabay

Tidigare Balderanställd dömd – lurat bolaget på miljoner

Ekonomi

28 november 2019

En tidigare anställd hos Balder i Göteborg har dömts av Göteborgs tingsrätt efter att ha lurat bolaget på miljonbelopp.

Det hela började med en renovering i en av Balders fastigheter i Göteborg. Den misstänkte mannen hade i uppgift att sköta kontakten med husets hyresgäster. Under byggtiden tvingades en restaurang i huset stoppa sin verksamhet och fick under en period ersättning för detta, som en kompensation för att restaurangen drabbats negativt av renoveringen.

Därefter stoppades utbetalningarna till restaurangen men mannen använde sig sedan av förfalskade namnteckningar från sin överordnade och kunde då fortsätta med utbetalningarna efter att avtalet med restaurangen löpt ut. 

Drygt två år senare upptäckte Balder en märklig utbetalning som inte hade signerats på rätt sätt, och det skulle visa sig att det fanns många fler. Bolaget lyckades gräva fram förfalskade underlag till ett totalt värde av drygt 5,4 miljoner kronor som betalats ut regelbundet vid 16 tillfällen. 

Mannen erkänner allt och att han handlat som han gjort på grund av att han blivit hotad av personer med koppling till restaurangen, han fruktade för sitt liv menar han. 

En okänd man ska ha väntat på honom utanför hans port hemma, strax efter att beskedet om att utbetalningarna till restaurangen skulle upphöra. 

– Det skapar en enorm olustkänsla och rädsla. Jag var rädd för att jag skulle ligga död utanför porten, eller hemma. Eller att något skulle hända med min fru. Rädslan tar över och slår ut intellektet. Så jag gör enligt direktiv. Det är därför jag sitter här i dag, sa han i rätten enligt Hem&Hyra.

Tidigare i veckan dömdes den misstänkte mannen för grov trolöshet mot huvudman och påföljden blev villkorlig dom och 240 timmars samhällstjänst. 

Han har även nått en förlikning med sin tidigare arbetsgivare, Balder, och har redan betalat tillbaka hela summan till bolaget. Enligt egen utsago har han inte behållit en enda krona av bolagets pengar.

– Jag har inte dragit någon vinning överhuvudtaget. Jag vet att jag har gjort fel men har så långt jag kan försökt att göra rätt för mig genom att betala tillbaka, sade mannen inför rätten, enligt tidningen Hem&Hyra. 

Av Pernilla Gilbert

Skribent

World In Property
redaktionen@worldinproperty.se