Åtal väntas mot fastighetsjätte – misstänkt korruption I mars 2017 fick Björn Anderson sparken som generaldirektör för Statens Fastighetsverk. Foto: Pontus Lundahl/TT

Åtal väntas mot fastighetsjätte – misstänkt korruption

Ekonomi

27 september 2019

Totalt är det åtta personer inom organisationen som riskerar åtal. Bland annat är toppchefen misstänkt för grov trolöshet mot huvudman.

Ett beslut om eventuellt åtal i härvan på Fastighetsverket närmar sig. Sammanlagt är åtta personer misstänkta för brott, inklusive den tidigare generaldirektören Björn Anderson.

– Jag räknar med att vara framme vid ett beslut om eventuellt åtal i oktober eller november, mest troligt i november, säger kammaråklagare Katarina Stenström Ros på Riksenheten mot korruption.

Grov trolöshet

Det var TV4 som avslöjade den misstänkta brottsligheten på Fastighetsverket. I mars 2017 fick verkets generaldirektör Björn Anderson sparken och han är nu enligt åklagaren misstänkt för grov trolöshet mot huvudman.

– Det handlar om att han inte har utfört sin tillsynsplikt över myndigheten, han har underlåtit att agera, säger Katarina Stenström Ros.

Trots att flera personer ska ha uppmärksammat ledningen för Fastighetsverket vid upprepade tillfällen om att brottslig verksamhet kan ha pågått dröjde verkets ledning. Åklagaren misstänker omfattande otillåtna affärer som ska ha pågått under lång tid.

Privat renovering

En annan chef inom myndigheten ska ha bott tillsammans med anhöriga på ett slott som Fastighetsverket förvaltade. Mannen ska också ha renoverat sitt privata hus för skattebetalarnas pengar. Kostnaden för renoveringarna ska ha varit 11 miljoner kronor.

Åklagarmyndigheten har tidigare också meddelat att en person som har arbetat hos en leverantör till Fastighetsverket misstänks för grovt givande av muta och medhjälp till trolöshet mot huvudman.

Sammanlagt är åtta personer misstänkta för brott i samband med härvan på Fastighetsverket. Förundersökningen har pågått i två och ett halvt år.

– Det är inte särskilt lång tid när man tänker på att det handlar om ett stort material som vi har gått igenom. Det handlar om flera terabyte i våra datorer. Hade allt funnits på papper hade materialet fyllt rum, säger Katarina Stenström Ros.

Slutför utredningen

Samtidigt har bristande dokumentation försvårat utredningen.

– Det har varit svårt att ta reda på vilka arbeten som har utförts och vad som inte har utförts, trots att det påstås ha utförts, säger Katarina Stenström Ros.

I utredningen har både utredare, ekonomer och it-experter deltagit.

– Nu slutför vi utredningen, säger Katarina Stenström Ros.

Av Björn Dickson/TT

Faktaruta

Sköter 3 000 byggnader

Statens fastighetsverk förvaltar omkring 3 000 byggnader i Sverige.

Verket förvaltar också svenska ambassader, residens och institut i ett 60-tal länder.

Dagens myndighet har funnits sedan 1993 men Fastighetsverket har anor från 1600-talet.

Fastighetsverket har närmare 400 anställda.

Källa: Fastighetsverket.

Skribent

World In Property
redaktionen@worldinproperty.se