Svenska köpraider och affärer för tolv miljarder i Europa
Skanskaf ortsätter sin expansion i Polen med nya kontorskomplexet Studio i Warszawa. Den första byggnaden i Studio kommer att få en total uthyrningsbar yta på 17 600 kvadratmeter och vara 14 våningar hög.

Svenska köpraider och affärer för tolv miljarder i Europa

Transaktion

16 augusti 2021

Heimstaden, Nyfosa, Balder, Sagax och Skanska har gjort köpraider och investeringar i Europa för cirka tolv miljarder kronor i sommar.

Nyfosa drog igång sommarens svenska Europa-expansion genom sitt intäde på den finska markanden med köp för två och halv miljarder kronor. Sedan har Heimstaden Bostad gått i täten genom att följa upp sitt intåg i Storbritannien och Finland med ett jätteaffär i Danmark plus storaffärer i Tyskland och Island. (se separata artiklar om blågula investeringar i Finland och Heimstadens utveckling).

Ny dansk miljardsatsning

För knappt en vecka sedan köpte Heimstaden en dansk portfölj i Danmark med 34 bostadsfastigheter för 3,5 miljarder kronor. Affären omfattar 18 förvaltningsfastigheter med 680 lägenheter och 16 utvecklingsfastigheter där ytterligare cirka 750 lägenheter blir klara inom två år. Fastigheterna finns på flera olika platser i landet, bland annat i Vejle, Herning och Holstebro.

I juli köpte Heimstaden dessutom Islands största fastighetsbolag med en portfölj värd 3,8 miljarder kronor. Köpeskillingen var 1,7 miljarder. 

Och samma månad spädde bolaget på sitt tyska innehav med ett förvärv en fastighetsportfölj med 1 732 bostäder för 1,9 miljarder kronor.

Utöver Sverige har Heimstaden Bostad nu innehav i Danmark, Norge, Tyskland, Polen, Nederländerna, Tjecken, Storbritannien, Island och Finland.

Balder går in i Grekland

En mer överraskande utlandssatsning kan man tycka att Balder gjort i sommar. Balder har nämligen blivit 17-procentig delägare i det Aten-noterade grekiska fastighetsbolaget Premia via en nyemission. Även Länsförsäkringar gick genom emissionen in som mindre delägare. Bakgrunden är att Stenhus storägare och VD Elias Georgiadis gick in som huvudägare i Premia redan förra sommaren. Banden mellan Erik Selin/Balder och Elias Georgiadis/Stenhus är ju redan starka genom Balders delägande i Stenhus och involvering i Stenhus notering och uppköp av Max Fastigheter. Balder har efter denna affär innehav i Sverige, Danmark, Finland, Norge, Storbritannien, Tyskland och Grekland. Premia Properties äger fastigheter som är värderade till nästan två miljarder kronor, och räknar med att snart nå ett fastighetsvärde på tre miljarder.

Skanska storsatsar i Polen

Skanska har under sommaren fortsatt sin omfattande satsning i Polen.

I slutet av juli presenterade bolaget en ny investering om cirka 480 miljoner kronor i en ny byggnad i kontorsprojektet Centrum Południe i Wroclaw. Den 13 våningar höga byggnaden kommer att få en total uthyrningsbar yta på 21 500 kvadratmeter samt ett garage med 200 platser. Byggnationen planeras att starta i september 2021 och förväntas vara slutförd under det fjärde kvartalet 2022. Centrum Południe är Skanskas sjunde utvecklingsprojekt i Wroclaw. Kontorsprojektet kommer att ha en totalt uthyrningsbar yta på cirka 85 000 kvadratmeter. Den första fasen, som består av två byggnader med en total yta på 28 100 kvadratmeter, är till mer än 60 procent uthyrd.

Studio - nytt jätteprojekt

Och för en dryg vecka sedan offentliggjorde Skanska ytterligare en storsatsning i Polen. Det gäller en investering om cirka 700 miljoner kronor i nya kontorsprojekt Studio i Warszawa. Den första byggnaden i Studio kommer att få en total uthyrningsbar yta på 17 600 kvadratmeter och vara 14 våningar hög. Kontorskomplexet Studio består totalt av två byggnader och kommer att levereras i två faser. Det totala projektet kommer att sammantaget erbjuda en uthyrningsbar yta på cirka 43 000 kvadratmeter samt omfatta 286 parkeringsplatser och 285 parkeringsplatser för cyklar under jord. Byggnationen planeras att starta i september 2021 och förväntas vara slutförd under det fjärde kvartalet 2023.

Utanför Norden har Skanska idag verksamhet inom husbyggnad samt infrastrukturbyggande i Polen, Tjeckien, Slovakien, Ungern, Rumänien samt i Storbritannien. Skanska utvecklar kommersiella fastigheter på utvalda hemmamarknader i Polen, Tjeckien, Rumänien och Ungern, medan bostadsutvecklingen är aktiv i Polen, Tjeckien samt i Storbritannien med BoKloks koncept. Skanska omsatte 26 miljarder kronor under 2020 och hade cirka 10 100 anställda i sina europeiska verksamheter utanför Norden.

Sagax expanderar i Paris 

Även Sagax har accelererat sin expansion i Europa under sommaren. Den 30 juli presenterade bolaget nya investeringar om 625 miljoner kronor i Frankrike och Nederländerna. Investeringarna har gjorts i fem separata transaktioner som omfattar förvärv av fyra fastigheter i Paris för 485 miljoner och två fastigheter i Nederländerna för 167 miljoner. Fastigheterna har en uthyrningsbar area om 45 800 kvadratmeter huvudsakligen bestående av lokaler för lager- och industriändamål. Årshyran uppgår till motsvarande 42 miljoner kronor. Uthyrningsgraden uppgår till 86 % och hyresavtalens genomsnittliga återstående löptid till 5,1 år. Av investeringarna beräknas motsvarande 428 miljoner kronor tillträdas under det tredje kvartalet 2021. Återstående 197 miljoner kronor beräknas tillträdas under det första kvartalet 2022. Sagax har idag – förutom i Sverige – innehav i Finland, Frankrike, Nederländerna, Spanien, Tyskland och Danmark.

Av Jörgen Hallström

World in Property

World in Property
redaktionen@worldinproperty.se