Superduo startar arkitektkontor Mikael Stenqvist och Taiga Koponen.

Superduo startar arkitektkontor

Arkitektur

17 februari 2023

Arkitektkontoret Koponen Stenqvist är grundat av arkitekterna Taiga Koponen och Mikael Stenqvist. Duon kommer med en gedigen bakgrund från ledande positioner hos några av de mest namnkunniga kontoren i branschen.

Deras ambition är att vara ett av Sveriges bästa arkitektkontor med arkitektur i centrum och fanan högst inom klimatomställningen. En ambition och fokus de bägge många gånger tidigare visat sig vara framgångsrika inom.

Formgivning och hållbarhet i centrum

Taiga och Mikael är tidigare kollegor och partners på White arkitekter. Närmast kommer Taiga från White där hon var marknadsområdesansvarig för kontor och chef för transformationsgruppen med fokus på återbruk, ombyggnader och kulturmiljö. Mikael kommer närmast från LINK Arkitektur och rollen som tävlings- och marknadschef. Taiga och Mikael har tidigare erfarenheter från holländska arkitektkontoret OMA i Rotterdam, Sandell Sandberg och Tham & Videgård Arkitekter i Stockholm.

Tillsammans har Taiga och Mikael över 30 vunna arkitekttävlingar på sina CV’s och dom har varit engagerade i flertalet prisbelönade projekt. Några av de mer prestigefyllda projekten de varit engagerade i är Fondazione Prada i Milano, stadsplanen för Kirunas stadsflytt, tävlingsvinsten om +ONE Gothia Towers i Göteborg samt om- och tillbyggnaden av regeringskvarteret Björnen i centrala Stockholm.

Inom hållbart byggande har duon strategiskt arbetat för att vara i framkant. Bland flera aktuella projekt kan nämnas att Mikael ansvarat för Skanskas spjutspetsprojekt kontorshuset EIRA, ett massivträprojekt med NollCO2-certifiering. Taiga har ansvarat för projektet Spelbomskan, ett högt massivträhus på Odenplan i Stockholm. Koponen Stenqvist arbetar just nu med att utforma Skandia Fastigheters egna kontor. Ett Well-certifierat projekt där välbefinnande och minimal klimatpåverkan prioriteras högst i utformningen av den framtida arbetsplatsen.

Det bästa från flera världar

Taiga och Mikaels bakgrund hos OMA, Tham & Videgård, White med flera ger dom unika erfarenheter att omsätta i det nya arkitektkontoret.

- Med vår bakgrund och erfarenhet från både branschens största arkitektkontor samt från mindr designorienterade kontor kan vi kombinera det bästa av två världar. En ständigt föränderlig omvärld med en alltmer ökande komplexitet kräver kontinuerliga omställningar för att på bästa sätt kunna leverera nytta för våra kunder och samhälle, säger Taiga Koponen.

Koponen Stenqvist menar att byggbranschens omställning mot ett hållbart byggande och en ökad digitalisering ger många fördelar för arkitektkontor som är flexibla, lyhörda och snabbfotade. Duon ser vinster med att inte vara låsta vid EN större koncerns utbud av multidisciplinära tjänster och expertis. I stället vill man fokusera på arkitektur och mer flexibelt kunna samverka med de bästa och mest aktuella experterna inom tex. miljö, energi och teknik. Genom att skräddarsy team av relevanta kompetenser för varje unikt projekt ges möjlighet att effektivt hitta optimala lösningar. Taiga och Mikael menar att deras fokus på samarbeten och arkitektur ger dem möjlighet att bäst kunna fläta samman förutsättningar till vacker arkitektur.

- Vi vill vara snabba och bäst på att tillsammans med våra kunder dirigera och omsätta en komplex verklighet till arkitektur med hög verkshöjd. Vi vill hitta lösningar som tillför värde för kunder och samhälle. Vi arbetar kontinuerligt med att uppdatera våra digitala verktyg samt vårt nätverk av experter och specialister. Omvärlden är föränderlig och varje projekt är unikt, deras framgång bygger på vår förmåga att skapa samverkan och synergier mellan en ständigt varierad bredd av ingenjörer, beställare, miljövetare, beslutsfattare, ekonomer, entreprenörer och datadrivna verktyg, säger Mikael Stenqvist.

Skribent

World In Property
redaktionen@worldinproperty.se