Striden om titeln Sveriges största fastighetsbolag tätnar
Större och högre. Listettan Balders projekt Nacka Port får illustrera kampen om förstaplatsen vad gäller fastighetsvärde i Sverige. Nacka Port ska enligt plan bli Stockholms högsta bostadshus med 38 våningar.

Striden om titeln Sveriges största fastighetsbolag tätnar

Ekonomi

12 november 2021

Balder är förbi Vasakronan vad gäller fastighetsvärde. Genom uppköpet av Kungsleden närmar sig Castellum med stormsteg. Men SBB är snart störst av alla säger bolagets VD Ilija Batljan.

Siffrorna från årets Q3-rapporter plus att Castellums uppköp av Kungsleden nu är i hamn, ger följande topplista vad gäller fastighetsvärde bland svenska bolag:

1.Balder, 179,2 miljarder

2.Vasakronan, 173,5 miljarder

3.Castellum inklusive Kungsleden, 167,2 miljarder

4.SBB, 125 miljarder

Balder ökade sitt fastighetsvärde från 151,1 miljarder i Q3 2020 till 179,2 miljarder i årets tredje kvartal.

Vasakronans bestånd var värt 162,4 miljarder vid årsskiftet och nådde alltså i Q3 173,5 miljarder.

Castellum rapporterade i Q3 2021 ett innehav om 105 miljarder. Men denna vecka - i samband med meddelandet att uppköpet av Kungsleden är klart - kommunicerades siffran 124 miljarder inklusive innehavet i Entra. Plussar man på Kungsledens Q3-siffra för i år, 43,2 miljarder, når Castellum alltså upp till 167,2 miljarder.

Den förlängda acceptfristen för Castellums bud på Kungsleden löpte ut i tisdags. Och i förrgår kom beskedet att Castellum nått ett ägande om 91,9 procent av aktierna i Kungsleden och fullföljer uppköpet.

SBB gasar på rejält. I årets Q3-rapport redovisas ett fastighetsvärde om 125 miljarder. Att jämföra med 90,2 för motsvarande period i fjol.

Med den starka Q3-rapporten i ryggen justerar SBB sin vinstprognos. För helåret 2021 beräknas resultat per stamaktie A och B att uppgå till 9,80 kr, vilket är en ökning från prognosen om 7,80 kr som gavs i samband med andra kvartalet.

Och VD Ilija Batljan sa nyligen i en intervju för World in Property att den fortsatta expansionen inom kort tar SBB till både Sverige- och Norden-toppen gällande fastighetsvärde:

– Under första halvåret 2023 kommer SBB att passera Balder och Vasakronan och bli Nordens största fastighetsbolag sett till fastighetsvärde. Resan stannar inte där – vi förbereder expansion i Tyskland och andra europeiska länder.

Upp till Heimstaden är det dock en bit. Bolaget som grundades av norska investerare 1998 har idag cirka 120 000 lägenheter i ett tiotal länder med ett värde om cirka 203 miljarder kronor. Heimstadens köp av Akelius svensk-dansk-tyska bostadsportförlj för 92 miljarder under hösten satte ribban.

Många trodde att SBB skulle köpa Akelius-portföljen. Men Ilija Batljan ser andra vägar att expandera snabbt både i Norden och Tyskland.

Av Jörgen Hallström

 

 

 

 

 

World in Property

World in Property
redaktionen@worldinproperty.se