Stort intresse för coworking i Hammarby Sjöstad
Många sjöstadsbor är intresserade av att arbeta på en coworking-plats i närområdet. Bild: Lennart Backlund

Stort intresse för coworking i Hammarby Sjöstad

Stadsutveckling

25 november 2022

Pandemin har förändrat vårt sätt att arbeta, och var vi arbetar. Att alla medarbetare fysiskt ska befinna sig på företagets kontor varje dag är inte längre en självklarhet. Arbetslivet har blivit mer flexibelt och begreppet coworking är hetare än någonsin.

Det återspeglar sig också när Sjöstadsborna i en Novusundersökning har svarat på frågor kring distansarbete. Hela 50 procent anger att de gärna skulle arbeta på en coworking-arbetsplats i närområdet några dagar i månaden.

Av de som svarade på undersökningen hade 61 procent under 65 år ett arbete där det går att jobba hemifrån. Av de personer som har möjlighet att arbeta distans så svarar hela 50 procent att de skulle vara intresserade att ibland arbeta på ett coworking-kontor i Hammarby Sjöstad i Stockholm. Bland denna grupp av intresserade skulle nära 4 av 10 vilja arbeta ofta (10 dagar per månad eller mer) från ett sådant kontor.

En av flera coworking-platser i Hammarby Sjöstad är UNITY, som öppnade i november 2021 i den före detta Transformatorverkstan, en gammal industrilokal med imponerande tio meter högt i tak.

– Det är glädjande att det är så många som ser fördelar med att kombinera hemarbete med kontorsplats i närområdet. Jag tror många är trötta på att jobba hemifrån och vill dela kontor med människor från olika branscher. De vill utöka sitt nätverk eller bara variera sin arbetsplats och dessutom få tillgång till all service som ett kontorshotell erbjuder såsom bemannad reception, skrivare, gratis kaffe och te, mötesrum med modern teknik och tysta telefonbås, säger Louise Bjurenvall, Commercial Manager, på Unity i Hammarby Sjöstad.

ElectriCITY Innovation är ett av de företag som har ett antal flexibla kontorsplatser på Unity.

– Begreppet arbetsplats har fått en ny innebörd, i dag jobbar vi flexibelt, på plats och på distans. Kontoret blir mycket mer av en mötesplats för kreativa möten. Och vi behöver kanske mer än en kreativ mötesplats i framtiden, du kanske jobbar på ett företag där du sitter en del av din tid, en del av din tid arbetar du hemifrån och en del av tiden från en coworking-arbetsplats i ditt närområde. Det är ytterligare ett sätt att utöka sina kontaktytor och möta personer från olika verksamheter. Den framtida hybridarbetsplatsen kan se ut på många olika sätt, säger Lennart Backlund, kommunikatör på ElectriCITY Innovation.

World in Property

World in Property
redaktionen@worldinproperty.se