Stormiljardär blankar Bonavas aktier George Soros. Foto: Creative Commons

Stormiljardär blankar Bonavas aktier

Ekonomi

8 december 2017

Nu vänder den internationelle affärsmannen George Soros sina blickar mot Sverige och Bonavas aktie: – Jag skulle själv inte våga äga om Soros går in och handlar, säger Avanzas sparekonom Claes Hemberg.

 

Det är Dagens Industri som under torsdagkvällen kunde rapportera att finansmannen och mångmiljardären George Soros ger sig in på den svenska aktiemarknaden. Han har via sitt bolag Soros Fund Managment LLC blankat ett stort innehav i Bonava.

Enligt tidningen har han kortat 0,5 procent av kapitalet, detta enligt Holdings ägartjänst.

– Många förknippar ju Soros med svenska kronans fall 1991-92. Så jag tror att vad han gör i Sverige har en särskild lyster. Jag skulle själv inte våga äga om Soros går in och handlar, säger Avanzas spekonom Claes Hemberg till Dagens Industri..

Soros räknas vara en av världens 30 rikaste personer. Enligt Forbes har han en nettoförmögenhet runt 8 miljarder dollar. Förutom att han har gjort sig känd som den som var drivande i spekulationerna mot kronan under tidigt 90-tal sägs han vara "mannen som knäckte Bank of England” och skrev hedgefondhistoria när han investerade mot pundet 1992.

Han var också, under sommaren 2016, den som blankade Deutche Bank och hade då en strategi, enligt Wall Street Journal, att blanka amerikanska aktier och köpa guld.

Enligt Claes Hemberg tyder Soros intåg i Sverige på att många, även internationellt, oroar sig för den svenska bostadsmarknaden.

– Han är bara en av alla som sett att det är dyrt i Sverige och att det finns utrymme för nedförsbacke, menar han.

Bonavas aktie gick upp 1,1 procent vid stängning i går och köptes då för 118 kronor. Men uppgången till trots har bolaget haft ett svårt 2017. Under året har aktien tappat inte mindre än 16 procent.

Av Jesper Lögdahl

Skribent

World In Property
redaktionen@worldinproperty.se