Stockholmsteater renoveras för 550 miljoner Foto: Stadsteatern Kulturhuset

Stockholmsteater renoveras för 550 miljoner

Stadsutveckling

22 februari 2019

Skanska får uppdraget att renovera en av stadens mest ikoniska byggnader. Prislappen - över en halv miljard. 

Det är Stockholm stad som beslutat att låta Kulturhuset och Stadsteatern i centrala Stockholm få sig en uppfräschning.

Kontraktet, som gått till Skanska, är värt cirka 550 miljoner kronor, vilket kommer att inkluderas orderingången för Sverige för det första kvartalet 2019.

Skanskas uppdrag innefattar renovering, förbättring av inomhusmiljö samt nya tekniska installationer i byggnaderna. Uppdraget utgör andra fasen i ett samarbete som inleddes under hösten 2018 med förberedande arbeten samt fastställande av tidplan och riktkostnad för projektet.

– Vi är glada över förtroendet att, tillsammans med Stockholms stad och Fastighetskontoret, få vara med och modernisera Kulturhuset och Stadsteatern. Den nära samverkan som har byggts upp under den inledande fasen kommer att vara ett framgångsrecept för renoveringen av denna kulturella mötesplats, säger Bengt Staaff, regionchef, Skanska Sverige.

Renoveringen utförs med högt ställda hållbarhetskrav och målsättningen är att söka certifiering enligt Breeam, nivå Good. Miljöcertifieringssystemet Breeam tar ett helhetsgrepp på en byggnads miljöprestanda.

– Skanska har erfarenheten och kompetensen som krävs för att arbeta med komplicerade installationer i kulturhistoriskt värdefulla byggnader. Vi ser fram emot att samarbeta med Skanska i detta tekniskt svåra projekt, säger Håkan Falk, tf fastighetsdirektör, Stockholms stad.

Renoveringsarbetena inleds inom kort och målsättningen är att Kulturhuset och Stadsteatern ska stå färdigrenoverade till sommaren 2020.

Av Redaktionen

Skribent

World In Property
redaktionen@worldinproperty.se