Stockholms nya knutpunkt

Stockholms nya knutpunkt

Stadsutveckling

13 maj 2022

Fastpartner står nu i startgroparna för över 30 000 kvadratmeter lager och kontor i ett av Stockholms absolut bästa lägen för sista-milen-logistik.

"Västberga Entré blir en toppmodern logistikbyggnad med närhet till city och all tänkbar service"

Redan i början av 1900-talet tog utvecklingen av Västberga fart då de första industrierna etablerade sig på platsen, och under mitten av århundradet satte man även igång med bostadsproduktion. Västberga är idag en knutpunkt för närdistribution av varor till centrala Stockholm och samtidigt attraherar området en allt större del handel och kontor. Detta innebär att Västberga i framtiden kommer vara en dynamisk och attraktiv arbetsplats, i ett av Stockholms absolut bästa lägen.

SPARA TID OCH PENGAR OCH UNDVIK LEVERANSSTOPP

– Du spar mycket tid och pengar på att slippa köra från logistiklägen ett par mil utanför city, och det handlar även om leveranssäkerheten. Vad händer när en lastbil kör av vid E4:an, då får man stopp i leveranserna. I Västberga har du fyra olika vägar in till stan, så du riskerar aldrig leveransstopp. Det är många som inte tänker på att denna risk finns, säger Christopher Johansson, vice vd på Fastpartner.

Genom Stockholms expansion har Västberga utvecklats till det mest centrala företagsområdet i staden. Det unika och strategiska läget med direkt anslutning till såväl E4/E20 som Södra Länken och Essingeleden har gjort att området haft en stark utveckling med flera nya etableringar de senaste åren. 

– Det är en mix av totalt 600 företag, med kontor, tillverkning, logistik och företagstjänster i Stockholms största företagsområde. Här arbetar cirka 13 500 personer på framgångsrika företag som Sandvik, e3 Control, Bring, Midroc, DHL med flera.

”DÅ MÅSTE MAN SITTA I VÄSTBERGA”

Med bara 3 kilometer till Stockholms innerstad utgör Västberga det perfekta läget för just sista milen-logistik där många och snabba leveranser sker in mot city. Här planerar nu Fastpartner att uppföra Västberga Entré med 33 500 kvadratmeter nya lager- och kontorsbyggnader med ytor för service, restaurang och butiker i markplan.

– Det vi har ritat på är ytor med möjlighet att ta in en handfull 24-metersbilar på ett tiotal lastdockor. Sedan ska det finnas en stor mängd utlastningsdockor för mindre bilar på plan två samt parkering för dessa på taket på plan tre. De som flyttar in måste se värdet med läget. De som ska sitta här är de som behöver göra många och snabba leveranser in till city. Beställer man till exempel mat eller läkemedel hem idag dröjer leveranserna ofta 48-72 timmar vilket är på tok för lång tid. Denna ”latency” måste ner till 6 timmar. Då måste man sitta i Västberga.

Av Pernilla Gillbert - Lokalguiden

Läs helaartikeln här

Skribent

World In Property
redaktionen@worldinproperty.se