Ställningsraset utreds – fasadfästen bortplockade

Ställningsraset utreds – fasadfästen bortplockade

Reportage

1 mars 2018

Bilden kring raset av en byggställning från en Wallenstam-fastighet i centrala Göteborg börjar klarna. 

 

I tisdags vid klockan 13.30 rasade en 30 meter lång och sex våningar hög byggnadsställning i hörnet Avenyn och Engelbrektsgatan i central Göteborg.

Området såg ut som en krigszon och räddningstjänsten spärrade av delar av området under tiden de letade efter skadade i rasmassorna.

På plats fanns också ledningen från Wallenstam som äger fastigheten samt No Problem Scraffolding som byggt ställningen åt en av fastighetsägarens underentreprenörer.

Ingen skadad

Lyckligtvis skadades ingen av raset och det visade sig att de som arbetade på ställningen hade tagit en fikarast för att värma sig eftersom det blåste både kraftigt och kallt.

No Problems Scraffolding arbetade hela kvällen med att röja upp efter raset och under natten mot onsdagen samlades personalen för att prata om händelsen.

– När arbetet var klart vid 02.30 natten mot onsdag så satte vi oss ner och samtalade med personalen. Vi erbjöd krisstöd till den som ville och sen har stämningen gått i vågar. Först var många väldigt nedstämda, framför allt innan vi visste om det fanns skadade eller inte. Sen gick vi in i en fas av att vilja veta vad som har hänt egentligen, säger Anders Olausson, vd, No Problem Scraffolding till World in Property.

Redan under onsdagen började bolaget att undersöka vad som gått. De kunde se att byggställningen från början var rätt monterad och besiktad innan ansvaret lämnas över till den kund som beställt ställningen.

Fästen saknades

Det går dock att konstatera att vissa infästningar, som sitter i fasaden och som håller fast själva ställningen, var bortplockade. Efter raset fanns det mellan 13 till 15 fästningar kvar i fasadkroppen vilket tyder på att de inte dragits loss vid själva raset utan var bortkopplade.

– Den var korrekt monterad, men någon gång har det plockats bort infästningar. Det är inte tal om något sabotage utan sannolikt är det någon som gjort det för att lättare kunna utföra sitt arbete. Det får inte ske, men ibland kanske någon tycker att dessa infästningar är i vägen. Ingen får göra några förändringar på en ställning, men tyvärr sker det i bland.

Att vinden skulle ha varit för stark och rivit ställningen om samtliga fästningar varit kopplade är inte troligt. Nämnda ställning stod stadigt dagen innan julafton förra året och då blåste det 28 sekundmete enligt uppgift. Under tisdagen låg vindenstyrkan på 17 sekundmeter.

Anledningen att ställningen kontrollerades innan jul är att den har byggts i etapper mellan januari 2017 till januari i år.

– Det är djupt olyckligt att det har hänt en av våra ställningar, även om det inte är vårt ansvar, och det är verkligen änglavakt att ingen kom till skada. Det här har aldrig hänt oss förut och vi hoppas att det inte händer igen, konstaterar Olausson.

Vad som händer nu är oklart. En ny ställning ska upp, men det är oklart vem som kommer att resa den eller när.

Utredningar från Wallenstam, polis och arbetsmiljöverket är sannolikt inte klara i dagsläget utan väntas komma. 

Av Jesper Lögdahl

Skribent

World In Property
redaktionen@worldinproperty.se