Stikkan spekulerar: Gammalt politiskt landskap och inget nytt i sikte Stig-Björn Ljunggren. Bild: Talarforum

Stikkan spekulerar: Gammalt politiskt landskap och inget nytt i sikte

Krönika

24 januari 2023

Svensk politik har på senare tid beskrivits som att ”vi lever i ett nytt politiskt landskap”. Det är fel. Det gamla landskapet är borta. Men vi har inte något nytt. Snarare lever vi i ”Terra Ingognita” som romarna kallade icke kartlagt område. Det är ett okänt landskap. Möjligtvis ser vi konturerna av något nytt.

Det som hänt – vilket legat i korten redan efter valet 2014 – är att väljarna har brutit upp från socialdemokratin och gått högerut. Genom Sverigedemokraternas genombrott har det blivit möjligt för de borgerliga att bilda en rätt stabil majoritetsregering.

Men det har tagit tid för väljarnas förändrade röstning att få genomslag i regeringsbildandet. Efter två svajiga mandatperioder med socialdemokatiskt styre har vi nu fått en högerregering på plats. Äntligen! säger några. Förfärligt! säger andra.

Men denna regering vilar ännu på en något märklig grund, där Sverigedemokraterna är med och styr regeringen, som i sin tur styr riket, men utan att SD själva direkt är ansvariga. Ur konstitutionell synvinkel är detta en smula innovativt.

SD sitter formellt inte i regeringen, men i realiteten är det vad de gör. Vi har dock anledning att förvänta oss att SD tar steget fullt ut under kommande mandatperiod och blir fullvärdiga regeringspartners. Har dessutom centerpartiet återvänt till sina forna Allianskamrater är skeendet fullbordat. Då kommer Sverige att ha en högerregering på bred parlamentarisk grund. Då kan vi tala om ett nytt politiskt landskap.

Men inte ännu. För saker kan hända: Till att börja med står vi inför en krisvinter som kommer att ställa oss inför svåra problem. Inflation. Krig. Arbetslöshet. Skjutningar och bombningar. Ohemula elpriser. Förfärliga bränslekostnader. Förnedrande förhandlingar med Turkiet om vårt Nato-medlemskap. Etc, etc. Vi har ingen aning om var detta tar vägen. Det är också därför som exempelvis socialdemokraternas partiledning är försiktiga i sin kritik mot regeringen. Magdalena Andersson försummar inte möjligheten att signalera att hennes dörr står öppen för uppgörelser.

Detta är ett skäl till att socialdemokraterna inte slår på stora trumman. Det kan komma att krävas en blocköverskridande överenskommelse om krisen fördjupas. Blir det riktigt allvarligt så kanske det till och med kan bli en samlingsregering med S och M i ledningen. Vi är inte där ännu. Men det finns en viss beredskap för att detta kan bli nödvändigt. Ett annat skäl till att socialdemokraternas partiledning inte smäller på för fullt och tar strid på alla tänkbara områden – som många bland rörelsens aktivister önskar – är att de lärt sig av tidigare borgerliga regeringsperioder. Ingen kan säga att Fälldinregeringens första mandatperiod 1976-1979 var någon stor succé. Regeringen sprack av borgerlig oenighet och socialdemokraterna räknade med en promenadseger i valet. Men så blev det inte. Däremot föll Bildtregeringen 1991 samman redan efter ett år och sattes under socialdemokratisk övervakning. Socialdemokraterna var klara för att ta över redan under valrörelsen 1994, det visste alla. Reinfeldtregeringens första år 2006 – 2007 var katastrofala. Men de repade sig snabbt, lika fort som socialdemokraterna gjorde bort sig, och Alliansen kunde hålla sig kvar en mandatperiod till.

Slutsatsen av detta har blivit att nästa val inte avgörs under en regerings första år, utan i valrörelsen fyra år senare... Således - kanske står vi inför en ny politisk epok med ett kraftigt borgerligt övertag. Eller så står vi inför fortsatt osäkerhet där vi får vara beredda på allt.

Av: Stig-Björn Ljunggren, politisk chefredaktör för socialdemokratiska Sydöstran i Blekinge, fil dr i statsvetenskap och tidigare politisk konsult

Faktaruta

Stig-Björn Ljunggren

Stig-Björn Ljunggren, född 1957, är en svensk statsvetare och politisk chefredaktör på den socialdemokratiska tidningen Sydöstran, Blekinge. Han kommer en gång i månaden skriva en krönika på World In Property.

Skribent

World In Property
redaktionen@worldinproperty.se