Stödet till bolag som delar ut vinst stoppas

Stödet till bolag som delar ut vinst stoppas

Ekonomi

8 maj 2020

Det blir stopp för statligt permitteringsstöd för de företag, stora som små, som delar ut vinster till aktieägarna.

Industrijätten SKF drar tillbaka sin ansökan om stöd och häver permitteringarna efter beskedet.

Regeringen föreslog på torsdagen en ändring i lagtexten om korttidsstöd. I den förtydligas hur man ska se på företag som vill ha stöd samtidigt som de delar ut vinst till aktieägare.

Finansminister Magdalena Andersson (S) tycker att lagstiftningen nu är glasklar. Och den gäller alla, inte bara börsjättar som mest figurerat i debatten, utan även småföretag.

– Ja, finansutskottet har sagt att man inte ska kunna kombinera korttidspermittering och utdelning. De har inte sagt att det bara ska gälla för en viss storlek av bolag, säger Magdalena Andersson till TT.

Lagändringen ska träda i kraft den första juni.

Kräver tillbaka pengar

På torsdagen var även Tillväxtverket klar med sin juridiska utredning om hur nuvarande lag om korttidsstöd ska tillämpas.

Tillväxtsverkets generaldirektör Gunilla Nordlöf säger att lagen är tillräcklig för att i efterhand kunna kräva tillbaka stödpengar från företag som delar ut stora vinster till aktieägarna.

– Vi kommer att kräva tillbaka pengar för de företag som fått stöd som inte varit berättigat, till exempel för att det inte varit i den svåra ekonomiska kris som stödet är tänkt för, säger Nordlöf.

Efter Tillväxtsverkets besked drog SKF tillbaka sin ansökan om stöd.

"Vi respekterar Tillväxtverkets beslut och när de nu bedömer att bolag som betalat utdelning inte har rätt till stödet så drar vi tillbaka vår ansökan", skriver bolagets presschef Theo Kjellberg i en kommentar till TT.

SKF häver också permitteringen av 1 650 anställda i Göteborg och Katrineholm och meddelar att de anställda ska tillbaka till jobbet. "Utan stödet upphör även permitteringen", är beskedet från SKF:s presschef Theo Kjellberg till SVT Nyheter.

Företagarna kritiserar 

Om samma hårda hållning ska gälla inte bara för stora börsbolag, utan även för småföretag, är något som Tillväxtverket ska titta vidare på.

Företagarnas vd Günther Mårder säger att småföretagare riskerar att drabbas av beslutet, eftersom aktieutdelning ofta är en del av lönen till ägarna.

– Använder man schablonregeln innebär det ungefär 170 000 kronor, lite drygt, som man har rätt att ge till sig själv i utdelning till 20 procent skatt, och den utnyttjar nästan alla entreprenörer. Egentligen kan man säga att det blir en sänkning av den möjliga ersättningen för entreprenörer under det här året, säger Mårder.

Günther Mårder är kritisk mot det han beskriver som populistiska utspel om indraget permitteringsstöd vid aktieutdelningar.

– Alternativet till korttidspermittering hade varit uppsägning, och då hade staten behövt ta 100 procent av kostnaden genom a-kassorna och genom socialbidrag eller andra typer av ersättningar som de arbetslösa då hade krävt, säger han.

Har fördömts

Politiker från flera partier har fördömt företag som tar emot offentligt stöd för att kunna korttidspermittera anställda under coronakrisen, samtidigt som de tänker dela ut vinster till aktieägarna.

I lagen om korttidsstöd som riksdagen klubbade den 2 april stod inget i själva lagtexten om att företag inte kan få korttidsstöd om de gör aktieutdelningar. I motiven till lagen har dock politikerna i finansutskottet lagt till att en förutsättning för stöd är att arbetsgivaren har allvarliga ekonomiska svårigheter.

"Under sådana förhållanden kan det inte anses försvarligt att arbetsgivare som mottar stöd från det allmänna samtidigt genomför aktieutdelningar", står det i utskottets betänkande.

Är nöjda

Politikerna i finansutskottet är nu nöjda med beskedet från Tillväxtverket om hur lagen ska tolkas.

– Det är väldigt tydlig. Har man stöd från skattebetalarna, så har man inte aktieutdelningar under den tiden, säger Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson.

Centerns ekonomisk-politiska talesperson Emil Källström håller med.

– Beskedet var väldigt tydligt om det omöjliga i att kombinera stöd med utdelningar, säger han.

Av Peter Wallberg, Olle Lindström & Erik Paulsson Rönnbäck/TT

World in Property

World in Property
redaktionen@worldinproperty.se