Previous Next

Spektakulära Spektrum i Linköping invigt

Stadsutveckling

9 september 2021

En milstolpe är nådd i tillväxten av nya stadsdelen Ebbepark i Linköping. Under onsdagen invigdes den spektakulära byggnaden Spektrum.

Spektrum är med sina stora mötesytor, kontor och coworking designad för att uppfylla förväntningarna och behoven i framtidens arbetsliv.

Spektrum blir navet för möten och företagande i Ebbepark. Byggnaden som består av tre huskroppar, den högsta på sex våningar, innehåller en stor gemensam lounge i flera plan.

Loungen är designad för att underlätta och stimulera till interaktion genom olika oaser för spontana möten eller några timmars arbete. Runt loungen finns kontor, konferensrum, coworking och en stor takterrass.

I bottenvåningen finns även plats för restaurang och reception.

– Vi har följt utvecklingen på kontorsmarknaden noga under pandemin och när vi nu inviger Spektrum är det med glädje som vi kan konstatera att byggnaden uppfyller företagens behov för framtiden. En framtid där kontoret som mötesplats blir allt viktigare, men utan att tumma på möjligheten att lätt kunna hitta en plats för att fokusera eller jobba i team vid behov, säger Anna-Maria Jakobsson, VD på det kommunägda fastighetsbolaget Sankt Kors som byggt Spektrum.

Hållbarhetsfokus

Ebbepark byggs med hållbarhet i fokus och Spektrum är byggt enligt miljöbyggnadskraven där materialen rakt igenom är valda för att säkerställa ett sunt hus.

Lokalerna kyls med frikyla och elen från solceller på taket bidrar till byggnadens elförsörjning. I

området finns elcykel- och bilpool och direkt under Spektrum finns garage och cykelrum med plats för 160 bilar och ett hundratal cyklar. Allt för att det ska vara lätt att ta sig till och från området på ett hållbart sätt.

Ebbepark kommer när det är färdigbyggt ha 850 lägenheter och 75 000 kvadratmeter verksamhetsyta. Området började planeras för snart tio år sedan och var då en del av statens delegation för hållbara städer.

För att skapa framtidens hållbara tillväxtmiljö gjordes en omfattande förstudie med över 400 personer inblandade.

Viggo Haremst, arkitekt och designdirektör var med i ett tidigt skede av utvecklingen.

– Det är verkligen otroligt roligt att konstatera att alla inblandade parter har lyckats hålla i visionen om en modig, omtänksam och smart del av staden under alla faser i utvecklingen av området. Jag har inte arbetat aktivt i projektet på flera år och det är fantastiskt att nu vara med och se Spektrum, byggnaden som är något av Ebbeparks hjärta, bidra till att området blir precis så dynamiskt och levande som vi planerade för, säger Viggo Haremst.

 

Faktaruta

Om Spektrum

Yta: 8 259 m2

Höjd: 6 våningar

Innehåll: Kontor, konferens, coworking och restaurang. Stor lounge och takterrass.

Mobilitet: garage för 160 bilar och 100 cyklar i direkt anslutning. 14 laddplatser för elbilar, förberett för fler.

Byggherre: Sankt Kors

Arkitekt: Arrow Arkitekter och Winell & Jern Arkitekter

Entreprenör: Åhlin och Ekroth

Projektledning: Team PP

Skribent

World In Property
redaktionen@worldinproperty.se