Sossarna startar debatt om bostadsbyggande i STHLM

Sossarna startar debatt om bostadsbyggande i STHLM

Analys

26 augusti 2022

I eftermiddag sammanträder stadsbyggnadsnämnden i Stockholms stad för sista gången före valet. På dagordningen finns inga nya bostäder för antagande eller godkännande

Det innebär att bokslutet för bostadsbyggandet i Stockholm nu finns svart på vitt.

I jämförelse med det socialdemokratiska styret åren 2014-2018 ligger det moderatledda styret hela 22 procent lägre för bostäder i antagna detaljplaner. Det innebär att det är över 7 000 bostäder som inte kommer vidare i processen och kan börja byggas.

– Utfallet är tydligt. Den kraftiga minskningen av nya bostadsprojekt kommer att skada Stockholms tillväxt och dessutom i ett marknadsläge där staden måste göra allt för att hålla igång bostadsbyggandet. Det säger oppositionsborgarrådet Jan Valeskog (S).

– Vid ett maktskifte i Stockholm kommer vi omgående se över processen med hur Stockholms stad jobbar för att kunna öka bostadsbyggandet. Det innebär bland annat att vi tillsätter en byggeneral och låter fler bolag, även de kommunala, bygga hyresrätter med rimliga hyror. Här blir det statliga investeringsstödet viktigt, vilket återinförs med en socialdemokratisk regering. Stödet kan sänka hyrorna i nyproduktion med upp till 30 procent, säger Jan Valeskog (S).

World in Property

World in Property
redaktionen@worldinproperty.se