Säljare och köpare har svårt att mötas

Säljare och köpare har svårt att mötas

 

7 juli 2022

De senaste siffrorna från Mäklarstatistik visar att bostadsrättspriserna i riket sjönk tre procent i juni och villapriserna med en procent

Tydligast är prisnedgången på bostadsrätter i Stockholm som sjunkit med 5 procent på tre månader. Säljare och köpare har svårt att mötas just nu, kommenterar Johan Engström, VD på Fastighetsbyrån.

Senaste statistiken från Mäklarstatistik visar att priserna på bostadsrätter i riket sjönk med 3 % i juni. Villapriserna i riket sjönk med 1 %. På tre månader har priserna på bostadsrätter sjunkit 4 % medan villapriserna varit stillastående.  

 

Nu börjar avmattningen, som vi sett ett par månader, på allvar synas i prisstatistiken. Omvärldsoron skapar osäkerhet även på bostadsmarknaden och det mest påtagliga är att säljare och köpare har svårt att mötas. Följden bli betydligt färre avslut, längre försäljningstider, större utbud och i förlängningen sjunkande priser, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån.

Jag vet inte om vi någonsin haft ett så stort utbud av bostadsrätter som vi haft under början av sommaren och troligtvis kommer det hålla i sig i början av hösten. För förstagångsköpare kan det vara ett bra läge att ta sig in på marknaden och om man säljer och köper i samma marknad har prisnivån mindre betydelse, vilket kan vara bra att komma ihåg. Och en bit in på hösten, efter en viss prisnedgång, kan vi förhoppningsvis få en bättre balans på marknaden igen, fortsätter Johan Engström.

Stockholm – Störst prisnedgångar i Stockholm

I både Stor-Stockholm och centrala Stockholm bostadsrättspriserna sjunkit med 3 % i juni. Villapriserna i Stor-Stockholm sjönk med 2 % i juni.   

Vi märker en tydlig nedgång på villapriserna i Bromma. Betydligt större än vad statistiken visar vilket brukar vara fallet när marknaden faller. Dock upplever vi att köparna finns kvar, men de vill betala mindre för nu än tidigare. Vissa köpare har även tillkommit då de tidigare tyckte att det var för dyrt, men nu känner att villorna är mer överkomliga i pris.  Vissa väljer också att inte publicera sina villor till salu nu då det känns osäkert. Så risken finns att utbudet kommer att minska vilket i sin tur kommer att påverka marknaden, säger villamäklaren Pär Gunnarsson på Fastighetsbyrån i Bromma.

Göteborg – Prisnedgång i centrala Göteborg

I centrala Göteborg och Stor-Göteborg har priserna på bostadsrätter sjunkit med 2 % i juni. Villapriserna i Stor-Göteborg sjönk med 1 % i juni.

I Göteborgsregionen har vi en avvaktande marknad. Vissa bostäder går fortsatt mycket bra medan andra blir osålda eller säljs under begärt pris. Det finns inte riktigt någon rödtråd men generellt går bostäder i bra skick upp mycket medan de som behövs renoveras eller är omoderna går trögt. Vi har också få personer besöker visningarna, vilket dock ej är ovanligt för perioden vi är i nu.  Köparna är fortsatt avvaktande och räds kommande ränteläge och utveckling i omvärlden. Detta påverkar då självklart marknaden i stort, säger Jimmy Lang, fastighetsmäklare på Fastighetsbyrån Lerum.

 

Skribent

World In Property
redaktionen@worldinproperty.se