Previous Next

Skyskrapor av trä och krocket i bergen - Mipim har startat

Reportage

14 mars 2019

Mipim har startat för 30:e året i rad. Mycket är sig likt och som vanligt finns det också en hel del nyheter. Eller vad sägs om en skyskrapa på 350 meter i trä?

En något försvagad delegation från Sverige anlände tidigt i veckan, fortfarande flera hundra men många väljer nu Almedalen istället. Vi följer såklart denna utveckling med spänning den kommande tiden.

En av de mycket intressanta dragningarna var den om GoCo. I Mölndal växer ett innovationskluster inom hälsa fram där fokus ligger på life science, vårdutveckling och digitala hälsotjänster. Föreläsare i Business Region Göteborgs monter kring detta ämne var bl.a. Next Step Group, Semrén & Månsson, Vectura Fastigheter och Mölndals Stad. Det kommer förändra Astraområdet i grunden och sätta en ny måttstock för hur man bygger liknande områden i framtiden.

Jag fick tag i Hampus Magnusson (M) som är ansvarigt kommunalråd för stadsutveckling och bland annat Byggnadsnämndens ordförande i Göteborg. Han kommenterar att Göteborg står fortsatt starkt. Medan byggnadstakten i andra regioner bromsas in så ökar vi här i Göteborg. När andra frågar varför svarar vi - varför inte.

Det märks att Hampus brinner för stadsutveckling och framförallt Göteborg.

Andra intressanta föreläsningar var Veidekkes med Lennart Weiss och Linda Jonsson som baserades på Veidekkes marknadsrapport. Diskussionerna gick ut på vart bostadsmarknaden nu är på väg. Helt klart ser vi nu och framåt ett annat bostadsklimat än föregående år. Är ditt företag redo?

Spelar ni krocket? Inte jag heller, men om ni någon gång skall pröva så varför inte på Grant Thorntons årliga krocketturnering i LePark, kanske det trevligaste evenemanget under Mipim i slottsliknande miljö.

Annars är Brexit på tapeten, i Londons monter duckar man för frågorna och ”business as usual” råder. Tveksam inställning, London.

Måste också slå ett slag för Ukrainas projekt Lipki Island, ett helt fantastiskt projekt om ca 40 hektar i hjärtat av Kyiv. En spännande arkitektur som närmast kan liknas med delar av Dubai downtown, tillsammans med en oslagbar ”beachfront” gör detta till omstarten Ukraina behöver. Ca 1 miljon kvm är för tillfället under byggnation.

Imorgon kommer vi prata lite mer om Mipim Awards, jag kommer plocka ut några av mina favoritprojekt men redan nu får ni en "heads up". Hur låter det inte med världens högsta träbyggnad om 350 meter till 90 procent byggd i TRÄ!?

Av Oscar Lindqvist

Skribent

Oscar Lindqvist
ol@worldinproperty.se