Skrällen – därför lämnar vd:n Savills Anders Nyström får gå från Savills och blir ersatt av Niklas Samuelsson från CBRE. Foto: Savills

Skrällen – därför lämnar vd:n Savills

Personnytt

24 augusti 2018

Efter fem år tvingas Anders Nyström lämna vd-posten på Savills. För World in Property berättar han om beskedet och framtiden.

I går kom skrällbeskedet att Savills byter vd. Efter fem år som koncernchef för Sverige tvingas nu Anders Nyström lämna över vd-posten till Niklas Samuelsson som just nu arbetar på CBRE.

Nyström fick beskedet för en kort tid sedan och han har med omedelbar verkan fått sluta på Savills.

World in Property talar med honom under torsdagskvällen samma dag som nyheten offentliggjorts:

– Jag har trivts väldigt bra på Savills och är nöjd med det jag och mina kollegor har uträttat. Det har varit många roliga år där vi tillsammans har växt som organisation i både Stockholm och Göteborg. Sen har vi plockat in mycket god kompetens som när vi exempelvis anställde Robert Treutiger som transaktionschef i våras. Det har varit fantastiska år och jag ångrar verkligen inte att jag gav mig in som konsult i fastighetsbranschen.

Söker förändring

Förutom ny vd har Savills rekryterat ytterligare tre starka namn till bolagets toppskikt. Niklas Zuckerman går från Cushamn & Wakefield till att bli investeringschef och bolagskollegan Anders Nordvall ansluter också och blir vice vd för Savills Sverige. Mikael Fastén, från CBRE, utses till chef inom Savills Investments.

Alla dessa rekryteringar är ett sätt att, enligt ledningen i London, bland annat göra bolaget starkare på just transaktion.

– Norden och i synnerlighet Sverige, är en betydande tillväxtmarknad för Savills i Europa. Genom att rekrytera fyra av Sveriges mest respekterade fastighetsrådgivare för att komplettera det befintliga teamet kommer vi att kunna erbjuda en högkvalitativ service till både existerande och nya klienter. Jag ser fram emot att arbeta med dem för att etablera Savills som den ledande rådgivaren i Sverige, säger Mark Ridley, Savills European Chief Executive Officer.

Oväntat besked

Varför Anders Nyström inte är rätt person att fortsätta driva den svenska delen av bolaget är oklart och inget som han själv kan svara på. Och för många kom ledningens beslut oväntat främst med tanke på att Nyström utvecklat bolaget i Sverige i en mycket tillfredställande riktning. Något som Mark Ridley också uppmärksammat och tackat Nyström för.

– När jag gick in som vd så kände jag att vi skulle satsa på västra Sverige och nu har vi gjort det i tre år med stor framgång. De engelska ägarna trodde kanske inte lika mycket som jag på tanken att etablera oss på västkusten, men vi satsade och tog chansen när vi hittade rätt resurser och det har ju gått bra. Då var vi två personer på kontoret och nu är Savills inom kort 18 anställda i Göteborg. Vi är fortfarande relativt små i jämförelse till varumärkets storlek, men vi vill rankas som ett av de bästa konsulthusen och det finns en starkt vilja från ägarsidan att satsa på den resan, berättade Nyström i en intervju med World in Property tidigare i år.

Han anser dock att beslutet att satsa mer och tydligare på transaktion kan vara ett vinnande koncept eftersom det är en del i bolaget som utvecklats starkt under de senaste åren. Han respekterar också fullt ut beslutet som Londoncheferna har tagit.

Inga planer

Vad han ska göra i framtiden är oklart. Eftersom beskedet kom relativt nyligen finns inga planer lagda.

– Nu får jag lite tid att fundera på vad jag ska göra och det är kanske inte helt fel. Men det är klart att det är en ovanlig situation. Oftast är det kanske så att det finns en annan tuva att hoppa till, konstaterar han

Samtliga nyrekryteringarna kommer att vara på plats på Savills och börja arbeta i december i år. Tills dess kommer Johan Ericsson att leda den svenska verksamheten.

Av Jesper Lögdahl

Skribent

World In Property
redaktionen@worldinproperty.se