Skanska vinstvarnar – chef får sparken
Foto: TT

Skanska vinstvarnar – chef får sparken

Ekonomi

19 oktober 2018

Byggjätten Skanska gör nedskrivningar i USA på totalt 1,3 miljarder kronor. Det gör att rörelseresultat för tredje kvartalet blir cirka 0,5 miljarder kronor.

Siffrorna väntas bli en besvikelse för marknaden.

Rörelseresultat på 0,5 miljarder kronor är lågt jämfört med den vinst på 1,5 miljarder som Skanska redovisade samma period förra året. Företaget har bjudit in till en telefonkonferens på fredagsmorgonen, innan börsen öppnar.

– Jag tror att aktiemarknaden generellt väntade sig att de här lönsamhetsproblemen skulle vara fixade, säger Albin Sandberg, fastighetsanalytiker på Kepler Cheuvreux.

Försenade byggen

Det är andra kvartalet i rad som Skanska överraskar med sjunkande vinst på grund av stora nedskrivningar i USA. Förra gången handlade det om en halv miljard, den här gången är siffran högre.

Skanska gör projektnedskrivningar på 0,9 miljarder kronor rörande två pågående OPS-byggen (offentlig-privat samverkan), som har blivit dyrare än beräknat på grund av lägre produktionstakt och förseningar.

Dessutom gör byggkoncernen goodwill-nedskrivningar på 0,4 miljarder kronor i samband med processen att lämna den amerikanska energisektorn.

Chef byts ut

Albin Sandberg tror, trots nedskrivningarna, inte att aktien kommer att tappa allt för mycket under fredagen.

– Det är en trots allt en vinst i kvartalet och det känns som att de kommer kunna hålla kvar utdelningen. Så att aktien skulle sjunka mer än fem procent, det tror jag inte initialt.

Skanska meddelar också att chefen för den amerikanska anläggningsverksamheten Richard Cavallaro byts ut. Han ersätts av Don Fusco, som har arbetat 16 år för Skanska i USA, de senaste tre åren som chef för anläggningsverksamheten i västra USA.

Bolaget har också tagit en del åtgärder för att bättra på resultatet:

  • Avstå från anbud på så kallade mega design-build OPS-projekt
  • Avstå från anbud på så kallade Engineering, Procurement and Construction (EPC) projekt
  • Utforska en försäljning av energiverksamheten
  • Stänga ned projektutvecklingsfunktionen inom Infrastrukturutveckling

Av Britt-Marie Seibold & Jon Lindhe/TT

World in Property

World in Property
redaktionen@worldinproperty.se