Skanska slår tillbaka: ”NKS-avtalen är marknadsmässiga” Foto: TT

Skanska slår tillbaka: ”NKS-avtalen är marknadsmässiga”

Stadsutveckling

20 september 2017

Den senaste tiden har det kommit skarp kritik gällande Skanskas avtal för bygget av Nya Karolinska. Nu svarar bolaget på kritiken och menar att den är felaktig.

 

I går kunde World in Property rapportera om SvD:s uppgifter att bygget med Nya Karolinska dras med kraftiga extrakostnader och, i vissa fall, undermålig standard. Avtalet som lovar intäkter på, enligt uppgift, 61,4 miljarder till Skanskas dotterbolag Swedish Hospital Partners samt Coor Service Managment visar sig växa.

Bland annat menade tidningen att landstinget varit tvungna att skriva ett tilläggsavtal på 43 miljoner med SHP på grund av en försenad leverans av medicinskteknisk utrustning till de nya forskningslaboratorierna.

Förutom det ska en kostnad för 16 stycken upptagetlampor och lås till dörrar i röntgenlokalerna tillkommea. Denna lär ligga på över 1,5 miljoner kronor samt att sjukhuset tvingats byta en dörr för över en miljon kronor.

Läkare kritisk

Dessutom ska det ha regnat in i ett rum intill en av operationssalarna och en bit fasadplåt ska rasat ner från fasaden samt att duschvatten inte har runnit tillbaka ner i brunnarna i en mängd av sjukhusets duschar.

Läkaren Jarl Ehrenberg, som jobbar på Nya Karolinska, uttalade sig i förrgår SvD och var mycket kritisk:

- Det drabbar ju skattebetalarna, men jag måste ju dessutom arbeta i lokalerna. För mig känns det här som ett fuskbygge. Det är en bedrövligt dålig standard i ett så kallat toppmodernt sjukhus som vi inte ens använt ett år, säger han.

Nu slår Skanska, för första gången, tillbaka mot kritiken. I ett pressmeddelande menar bolaget att de välkomnar en granskning, men anser att de uppgifter som uppkommit är felaktiga.

Inga miljonkostnader

Bland annat slår de ner på uppgifterna om den påstådda miljonkostnaden för byte av en dörr. Där menar bolaget att det inte handlar om en vanlig dörr utan en nödutgång som landstinget vill bygga om till en sjukhusentré som ska klara ett högre flöde.

De menar fortsatt att alternativen kostar mellan 60 000 och 420 000 kronor och inte över en miljon som vissa uppgifter gör gällande.

Att det tillkommit kostnader till första avtalet beror, enligt Skanska, på att vissa delar i projektet inte är slutligiltigt offererade, beställda eller byggda. Dessutom trycker de på att beställaren har möjlighet att konkurrensutsätta alternativen.

Skanskas uppfattning är att serviceavtalet för Nya Karolinska Solna är både transparent och marknadsmässigt. De menar också att samtliga offerter granskas av alla parter innan avtal ingås.

De har ännu inte kommenterat det läckande taket eller problemet med duscharna.

Av Jesper Lögdahl

Skribent

World In Property
redaktionen@worldinproperty.se