Skanska skruvar ner bostadsutsikter Foto: TT

Skanska skruvar ner bostadsutsikter

Ekonomi

2 februari 2018

Det tar längre tid att sälja, men byggbolaget Skanska har inte märkt av att bostadsköpare har velat hoppa av gjorda köp till följd av fallande bostadspriser.

 

Skanska släppte på torsdagen sitt bokslut. Att det skulle bli ett rejält vinstras var redan känt sedan byggkoncernen för två veckor sedan vinstvarnat och gjort stora nedskrivningar av olönsamma projekt.

Även bostadsverksamheten går trögare och Skanska har sänkt byggutsikterna vad gäller den svenska bostadsmarknaden. Intäkter och vinst landade rejält lägre under sista kvartalet än under samma period ett år tidigare. Skanskas vd Anders Danielsson förklarar det med att 2016 var extremt starkt. Men prisnedgången under hösten har satt sina spår.

– Det tar längre tid att sälja, folk tvekar. Framför allt gäller det Stockholm och Oslo, säger #Anders Danielsson.

Avtal som håller

Precis som alla andra byggbolag ser Skanska till att ha stora delar av bostäderna sålda innan byggstart. I en prisfallande marknad kan det ställa till med bekymmer för många bostadsköpare som kanske inte är lika sugna på att fullfölja sina affärer.

– Vi har inte sett någon sådan trend, vi har avtal som håller. Vi har inte sett att människor vill hoppa av. Vi har under ett par år nu undvikit spekulativa köpare, säger Danielsson.

Svajiga föreningar

Härom dagen uppmärksammade Svenska Dagbladet det faktum att många byggbolag och nystartade bostadsrättföreningar är väldigt svajiga med inflyttningsdatum vid nyproduktion. Det skulle som rent juridiskt kunna ge en köpare möjligheten att hoppa av, enligt jurister som SvD har talat med. Det är dock inget som Skanska har problem med, enligt Danielsson.

– Vi har en noggrann planering och i de allra flesta fall håller vi tidsplanen, säger han.

Danielsson påpekar också att Skanskas bostadsbyggande till stora delar är inriktade på andra delar än de dyraste storstadsprojekten.

– Vi står stabilt.

Av Olle Lindström/TT

Faktaruta

Skanskas delår i siffror:

Skanska redovisar en vinst före skatt på 751 miljoner kronor för fjärde kvartalet 2017. Det kan jämföras med en vinst på 3 240 miljoner kronor motsvarande period 2016.

Omsättningen uppgick till 43 619 miljoner kronor, jämfört med 42 237 miljoner kronor ett år tidigare.

Styrelsen föreslår en utdelning till aktieägarna på 8:25 kronor per aktie, oförändrat jämfört med ett år tidigare.

Källa: Skanska

Skribent

World In Property
redaktionen@worldinproperty.se