Skanska och Alecta i bytesaffär om 1,7 Miljarder

Skanska och Alecta i bytesaffär om 1,7 Miljarder

Ekonomi

3 september 2014

Skanska genomför fastighetsbyte med Alecta och säljer genom bolagsaffär resterande del av kontorsprojektet Entré Lindhagen på Kungsholmen i Stockholm till Alecta för ett underliggande fastighetsvärde om 1,7 miljarder kronor.

Bytesaffären med Alecta omfattar den andra delen i kontorsprojektet Lindhagen. I samband med försäljningen köper Skanska också tomträtten till kv Snäckan 8 av Alecta för ca. 650 miljoner kronor.

Fastigheten Entré Lindhagen förvärvades 2008 av Skanska och en ny detaljplan för både kontor och bostäder arbetades fram. Kontorsprojektet Entré Lindhagen är uppdelat i två kontorsfastigheter och färdigställdes i början av året. Den ena fastigheten, vars yta omfattar huvuddelen av Skanskas nya huvudkontor såldes till Invesco Real Estate i våras.

Den andra fastigheten som nu säljs till Alecta har en uthyrningsbar yta om cirka 37 000 kvm och är fullt uthyrd till Nordea, Skanska och Ballbreaker. Tomträtten, Snäckan 8, som Skanska förvärvar av Alecta ligger vid Tegelbacken intill Sheraton Stockholm Hotell och inrymmer idag 17 000 kvm kontor som är uthyrda till KPMG.
 
"Vi är mycket glada över denna bytesaffär med Alecta. Intresset för Entré Lindhagen på marknaden har varit väldigt stort. Anledningen till att vi valde att gå exklusivt med Alecta var att vi fick möjlighet att förvärva en intressant projektmöjlighet i ett av Stockholms mest attraktiva lägen", säger Caroline Arehult, VD Skanska Fastigheter Stockholm.

För mer om fastighetsmarknaden utveckling i Stockholm, se även konferens: Stockholm 2015-2022: 500 Miljarder i utvecklingspotential.

"Genom bytesaffären har vi reducerat projektrisken i vår fastighetsportfölj och samtidigt förstärkt vår närvaro på Västra Kungsholmen. Vi är mycket nöjda med förvärvet av den större delen av Entré Lindhagen och fastigheten passar väl in i vår strategi att äga moderna kontorsfastigheter i bra lägen i Stockholm", säger Fredrik Palm, chef fastigheter Sverige på Alecta.

World in Property

Källa:

Pressmeddelande Skanska, 

För övrig information, kontakta:

Caroline Arehult, VD för Skanska Fastigheter Stockholm, Tel: +46 10 448 11 12