Skandalomsusad hyresvärd bryter med HGF
Bild: Pixabay

Skandalomsusad hyresvärd bryter med HGF

Reportage

24 januari 2023

Hyresvärden Wonna I de Jong vill bryta med Hyresgästföreningen efter att Hem & Hyras granskning visat att hon tar ut ockerhyra och hyr ut olagliga bostäder.

I december förra året avslöjade Hem & Hyra hur Wonna I de Jong och hennes son hyrt ut svartbyggen som vanliga bostäder och samtidigt tagit ut ockeryror.

Strax innan jul meddelande Wonna I de Jong att hon vill säga upp förhandlingsordningen med Hyresgästföreningen, och detta med omedelbar verkan. Som skäl till varför hon vill sluta förhandla hyror hänvisar hon till den "mediala och negativa uppmärksamhet som Hyresgästföreningens medlemstidning Hem & Hyra skapat".

Enligt Marie Ripman, processjurist på Hyresgästföreningen Region Stockholm, är det ovanligt att hyresvärdar säger upp förhandlingsordningen. Hon menar också att Wonna I de Jongs skäl till att vilja sluta förhandla är märkliga.

– Hon vill säga upp förhandlingsordningen eftersom hon har fått för sig att Hyresgästföreningen och Hem & Hyra är samma sak och att Hyresgästföreningen har kränkt henne på något sätt. Men det vore märkligt om alla värdar som blev omskrivna i media skulle säga upp förhandlingsordningen, säger hon till Hem & Hyra.

Wonna I de Jong har krävt att förhandlingsordningen ska sägas upp med omedelbar verkan men enligt Marie Ripman gäller avtalet till den 31 december 2023 och kan tidigast säger upp efter det.

Av Pernilla Gilbert

Faktaruta

Tidigare reportage:

World in Property har tidigare skrivit ett reportage som publicerats i World in Property magasin i maj 2018:

Stockholms sämsta fastighetsägare?

World in Property

World in Property
redaktionen@worldinproperty.se