Skånska superorten – här har bopriset dubblats Foto: TT

Skånska superorten – här har bopriset dubblats

Bostäder

9 oktober 2019

Bostadsmarknaden verkar återhämta sig i Skåne. En ny undersökning visar att flera orter i regionen har en prisökning på bostäder på närmare 100 procent.

De senaste åren har varit händelserika på bostadsmarknaden, inte minst när det kommer till lägenheter. Svensk Fastighetsförmedling har därför gjort en kartläggning över hur priserna på bostadsrätter i Skåne utvecklats de senaste fem åren.

Eslöv toppar listan över var i länet som priserna har ökat mest. I kommunen kostar nämligen en bostadsrätt nästan dubbelt så mycket, (+98 procent), idag som för fem år sedan. Därefter är det kommunerna Landskrona, Hässleholm och Kristianstad som har haft den starkaste prisutvecklingen.

– Eslöv är en kommun som vuxit mycket de senaste åren, detta i kombination med att priserna från början varit relativt låga har lett till den stora procentuella prisökningen. Vi har märkt ett ökat intresse från köpargrupper från Malmö och Lund och det faktum att Eslöv har goda förbindelser till de två städerna men även Helsingborg spelar också en central roll för prisutvecklingen, säger Kasper Isgren, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Malmö.

Svensk Fastighetsförmedling har med hjälp av statistik från Svensk Mäklarstatistik analyserat hur priserna på skånska bostadsrätter förändrats de senaste fem åren. Av länets 33 kommuner hade 17 tillräckligt stort antal försäljningar för att kunna ingå i kartläggningen.

Totalt har fyra av dessa haft en ökning på otroliga 92 procent eller mer. Kommunen med högst prisutveckling är Eslöv, där har priserna ökat med hela 98 procent. Landskrona, Hässleholm och Kristianstad följer därefter med en ökning på 92 procent. Minst har priserna ökat i Höganäs, men tillväxten för priserna på bostadsrätter är fortfarande 39 procent, vilket inte är mycket lägre än rikssnittet på 42 procent.

– Den skånska bostadsmarknaden har hållit sig på en stabil nivå under en längre tid och påverkades inte nämnvärt av det utökade amorteringskraven som trädde i kraft i fjol. När marknaden stabiliserar sig kan vi också se att skillnaden mellan utgångspris och slutpris är närmare varandra idag jämfört med för ett par år sedan. Snittpriset per kvadratmeter har aldrig varit så högt i Skåne som det är nu. Framöver tror jag att priserna kommer att ligga kvar på liknande nivåer ett bra tag till, Kasper Isgren, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Malmö.

Tack vare att priset närmare dubblats i Eslöv ligger priset per kvadratmeter idag på cirka 16 000 kronor i kommunen. För fem år sedan kostade samma yta drygt 8 000 kronor. Snittpriset i länet är dock högre och ligger i dagsläget på strax över 26 000 kronor per kvadratmeter.

Av Redaktionen

Faktaruta

Topp fem skånska kommuner:

  1. Eslövs kommun + 98 %
  2. Landskrona kommun + 92 %
  3. Hässleholms kommun + 92 %
  4. Kristianstad kommun + 92 %
  5. Lomma kommun + 78 %

Källa: Svensk fastighetsförmedling

Skribent

World In Property
redaktionen@worldinproperty.se