Serneke utreds för ekobrott – riskerar fängelse

Serneke utreds för ekobrott – riskerar fängelse

Juridik

4 februari 2021

Ola Sernekes anonyma inlägg på Avanzas forum utreds nu av Ekobrottsmyndigheten. Om han blir åtalad riskerar han fängelse.

Enligt Svenska Dagbladet har nu åklagare på Ekobrottsmyndigheten startat en inledande förundersökning gällande fallet Serneke.

Vare sig Ekobrottsmyndigheten eller Serneke Group vill kommentera förundersökningen i nuläget.

Jan Leopoldsson på Ekobrottsmyndigheten har medverkat i många utredningar gällande misstänkt marknadsmanipulation. Han säger till Svenska Dagbladet att det generellt sett är mer angeläget att inleda utredningar om det är företagsledning eller storägare som står bakom inläggen.

Leopoldsson menar att sociala medier snabbt blivit en stor plattform för inlägg som kan vara marknadsmanipulation, och att det som nått myndigheten bara är toppen på ett isberg.

Upp till sex års fängelse

Ännu finns dock bara ett fåtal rättsfall där nätforum och sociala medier använts för marknadsmanipulation.

Vid fällande dom kan marknadsmanipulation leda till sanktionsavgifter och de allvarligaste brotten kan ge upp till sex års fängelsestraff.

Den typ av inlägg som Serneke gjort skulle även kunna ses som röjande av insiderinformation, ett brott som också kan ge fängelsestraff.

Göteborgs-Posten har granskat fall där personer har blivit dömda för marknadsmanipulation, och hittills har de dömda fått villkorlig dom även om lagen alltså medger fängelse. I fjol fälldes åtminstone sju domar enligt Göteborgs-Posten. Dessutom beslutade Ekobrottsmyndigheten om minst åtta fall av strafföreläggande.

De aktuella fallen gäller främst yngre personer som försökt påverka aktiekurser för att tjäna snabba pengar – inte företagsledare eller storägare i bolag. När ledande personer i ett bolag står bakom manipulation anses det generellt som mera allvarligt.

DI:s ledare kräver Sernekes avgång

Parallellt med att Ekobrottsmyndigheten nu inlett utredning om Ola Serneke, kommer flera och tydligare krav på hans avgång.

Dagens Industris ledarskribent Lotta Engzell-Larsson skriver att ”Sernekes vd måste avgå nu”.

I sin ledare skriver Engzell-Larsson vidare:

”Ola Serneke är vd och huvudägare i byggkoncernen Serneke. Han har i praktiken full kontroll med 26 procent av kapitalet och 56 procent av rösterna. Bolaget grundades 2002, och har varit på börsen sedan november 2016. Redan ett par månader efter noteringen började Ola Serneke att under pseudonym försöka prata upp aktien på aktieforumet Placera. När hans identitet höll på att upptäckas 2020 förnekade han koppling till bolaget, inte förrän häromdagen erkände han vem han är.”

Engzell-Larsson är kritisk mot Serneke Groups styrelse, som hon tycker är marionetter åt Ola Serneke. Hon menar i sin slutsats att Ola Serneke förbrukat sitt förtroende:

”Styrelsen har försökt vinna tid genom att tillsätta en utredning, men det förändrar ingenting. Även om vd inte uppenbart brutit mot lagen, är hans agerande djupt olämpligt. Serneke säger att han nu förstår att det var fel. Det är väl snarare så att han anser att man kan mörka tills man blir påkommen. Det vittnar om uselt omdöme och befäster att han har förbrukat sitt förtroende.”

Av Jörgen Hallström

Skribent

World In Property
redaktionen@worldinproperty.se